Editura Evenimentul si Capital

Povestea PRĂBUȘIRII IMPERIULUI Adamescu. DEZASTRUL financiar și dezastrul PERSONAL

Autor: | | 1 Comentarii | 15934 Vizualizari

„Nu sunt Palade. Și cu asta am terminat!”. A fost singura declarație dată jurnaliștilor de Carmen Palade Adamescu, săptămâna trecută, la ieșirea din sediul DNA, unde tocmai a fost reținută pentru 24 de ore, fiind acuzată de o evaziune fiscală de aproape 10 milioane de euro. Ciudata declarație a reaprins speculațiile despre povestea destinului uneia dintre cele mai mari averi construită de un afacerist român după 1989. În anul 2013, Dan Adamescu deţinea a doua mare avere a României, estimată la 950 de milioane de euro. După numai doi ani, averea s-a diminuat atât de mult încât, în 2015, ajunsese la 165 de milioane de euro, iar în 2017 nici nu a mai intrat „Top 300 Capital – cei mai bogaţi români”. Dezastrul financiar al magnatului Dan Adamescu a mers mână în mână cu cel personal: omul de afaceri a murit în plin război al familiei pe rămăşiţele imperiului său.

Ca să înțelegem saga familiei Adamescu trebuie să ne întoarcem în România comunistă, la începutului anilor '70. În 1971, Dan Adamescu a absolvit Facultatea de Comerț și s-a angajat la I.C.L Universal-Consignația, rețeau prin care se comercializau bunurile de import. Aici trebuie amintit un prim detaliu important din biografia lui Adamescu: tatăl său a fost judecător la Tribunalul Satu Mare, poziţie din care a avut probleme cu regimul comunist. Într-una din cărţile sale publicate după Revoluţia din 1989, „Iredentismul Maghiarilor, Boală fără leac”, scrisă sub pseudonimul de Grigore Nedei, tatăl lui Adamescu a notat: „Destituit din funcţia de judecător, cu menţiunea de „duşman al construirii socialismului”, ca urmare a faptului că nu am falsificat rezultatul alegerilor din noiembrie 1947 la o secţie de votare din Baia Mare şi a faptului că rămăsesem singurul judecător din cadrul Tribunalului Satu-Mare, care nu se înscrisese în Partidul Comunist, a trebuit să trag toate consecinţele politice şi administrative din această atitudine de sfidare”. Cu tot acest istoric „nesănătos” pentru acea periodă, la numai 25 de ani, Dan Adamescu a devenit director adjunct al Universal-Consignația, fiind responsabil inclusiv de alimentarea cu produse de import a Institutului de Cercetare Chimică, unde trona „academicianul de renume mondial” Elena Ceaușescu.

Proaspătul tătic își părăsește bebelușul pentru a deveni magnat

În plin avânt al carierei în societatea multilateral dezvoltată a României comuniste, tânărul Adamescu o cunoaște pe prima sa soție, Alice Karla, o fostă jucătoare de tenis care era mai mare decât el cu doi ani. Ea îi dăruiește și singurul copil, pe Alexander, care se naște în iunie 1978. Numai că, în acea perioadă, proaspătului tătic nu prea îi stătea gândul la scutece și la primele cuvinte rostite de fiul său, ci la plecarea din țară. Imediat după naștere, Adamescu face o cerere pentru a fi tratat în Germania Federală de o tumoră de hipofiză, neoperabilă în România lui Nicolae Ceaușescu. Ajunge la Berlin printr-un văr al mamei sale, sas din Sibiu. Operația nu reușește, fiind declarat, după propriile afirmații, „80% handicapat”. Suntem la finalul lui 1978 și tânărul Adamescu este oficial handicapat, iar în țară îl așteaptă un copil în vârstă de câteva luni, o carieră în plină ascensiune, o viață fără lipsuri, ținând cont că administra mult râvnitele produse de import, și un tată magistrat.

Cu toate acestea, Dan Adamescu decide să rămână în Germania, provocând astfel retragerea forțată a tatălui din magistratură, unde pune pe picioare o afacerea cu o creştere spectaculoasă. La 35 de ani, Adamescu înființează o rețea de magazine prin care vinde produse electrocasnice produse în Japonia în toate țările socialiste, mai puțin România. Atât de bine s-a descurcat Adamescu să plaseze produse japoneze în spațiul comunist, printr-o firmă condusă din Germania Federală, încât anul 1989 l-a prins având 40 de reprezentanțe și o cifră de afaceri de 60 de milioane de mărci, cu un profit de 12 milioane de mărci germane.

Specificăm faptul că, la începutul anilor '90, marca avea o cotă de ½ față de dolarul american. Practic, la finalul anilor '80, Adamescu avea un profit de 6 milioane de dolari anual. Tot în anii '80, Adamescu a reușit să își aducă și familia, fiul și soția, în Germania Federală, acțiune facilitată și de originea de sas a partenerei de viață, numele ei de fată fiind Karla.

Cum a ajuns Dan Adamescu să facă afaceri în România

Așa l-a prins pe Dan Adamescu spectaculosul an 1989: cu familia reîntregită și cu afaceri de milioane de dolari anual. Numai că începutul anilor '90 i-a adus o mare problemă: deschiderea granițelor pentru fostele țări socialiste. Practic, nu mai avea exclusivitatea pentru distribuția de electrocasnice japoneze, ele putând fi aduse de către orice alt comerciant. Pe atunci, Dan Adamescu, conform proprilor declarații, avea pe stoc 20.000 de televizoare japoneze, dar o rețea de distribuție sufocată de concurență. Aici reapare în scenă tatăl, devenit cunoscut, imediat după Revoluție, ca autor de cărți istorice sub numele de Grigore Nedei. Acesta îi propune fiului să își vândă televizoarele în România, ceea ce și face. Fiind o perioadă în care românii aveau bani strânși la saltea, electrocasnicele să vând ca pâinea caldă. Așa a apărut prima firmă românească a lui Dan Adamescu, Mega Vision, cunoscută mai târziu ca Flamingo. După numai un an de la înființare, firma avea deja 14% din piața vânzărilor de electrocasnice din România. La începutul anilor '90, țara noastră era un adevărat vest sălbatic, se vindea orice, se privatiza pe bani puțini și numai cei care trăiseră în întunericul comunist nu vedeau potențialul, adică majoritatea românilor. Dar Dan Adamescu înțelegea ce urmează și a început să construiasă un imperiu, care numai după 20 de ani ajunsese la o cifră de afaceri de aproape un miliard de euro pe an.

Afacerile în România anilor '90

În 1992, a devenit proprietarul cotidianului România Liberă, dar pentru scurt timp, întrucât participaţia îi este diminuată printr-o majorare de capital. Revine însă în 2004, când preia un pachet de acţiuni al societăţii „R”, care publică România Liberă, şi devine partener cu WAZ. Din 1995, implicarea omului de afaceri în mediul de business autohton este tot mai evidentă. Înfiinţează Nova Group, din care au făcut parte, de-a lungul timpului, societatea de asigurări Astra, România Liberă, Baumeister sau Unirea Shopping Center. În 1996 construieşte Modern Business Center, prima clădire modernă de birouri, iar un an mai târziu înfiinţează Mega Construct, companie de construcţii care a ridicat şase magazine Metro şi apoi Praktiker. Cu aceeaşi firmă, omul de afaceri a construit şi un sediu pentru Serviciul Român de Informaţii, aflat în centrul Capitalei, în imediata apropiere a hotelului Radisson, fostul hotel Bucureşti. Magazinul Unirea din centrul Capitalei a intrat în portofoliul familiei Adamescu în anul 2000, când a câştigat procesul de privatizare. A câştigat licitaţia cu 105 milioane de lei, aproximativ 14 milioane de dolari, la acea vreme.

ASTRA, o firmă câştigată după o licitaţie contestată

În 2002 a câștigat societatea ASTRA, creată în 1990 prin ruperea de fosta ADAS (Administraţia Asigurărilor de Stat – firma care avea monopolul asigurărilor înainte de Revoluţie) printr-o licitație consideră dubioasă la vremea respectivă. Oferta lui Dan Adamescu a fost abia pe locul patru la licitație, dar a devenit proprietar după ce contracandidații de pe primele locuri s-au retras în mod ciudat din cursă, printre ei fiind și Dinu Patriciu. În scandal a fost implicat şi omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, care a profitat de statutul incert al companiei în timpul proceselor de contestare a licitaţiilor. Societatea a fost devalizată de aproape 18 milioane dolari printr-o reţea construită în jurul grupului Gelsor (fondat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu), care a inclus Banca Română de Scont şi Banca de Investiţii şi Dezvoltare. Astra a scos din conturi 8 milioane dolari pe care i-a transferat la Banca Română de Scont şi Banca de Investiţii şi Dezvoltare, ca garanţie a unui credit acordat de aceste bănci pentru o afacere cu cuarţ în Transilvania. În cele din urmă, compania a intrat, la mijlocul anului 2002, în proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu. La începutul anilor 2000, acesta era perceput ca un apropiat al premierului din acel moment, Adrian Năstase.

Carmen Palade a intrat în relaţia cu miliardarul fiind căsătorită cu un libanez

În perioada în care Adamescu își punea pe picioare imperiul, în viața sa a apărut o nouă iubire, Carmen Palade. În momentul în care s-au cunoscut, femeia, care avea în acel moment 36 de ani, era căsătorită cu libanezul Nabil Mackie cu care avea şi un copil, Rani, în vârstă de şapte ani. Omul de afaceri a cunoscut-o pe viitoare doamnă Adamescu în 1993, la Ambasada României din Germania. Este important de amintit că Dan Adamescu era căsătorit în acel moment cu Alice Karla, cea care îi dăruise şi singurul copil, pe Alexander.

Omul de afaceri a divorţat de prima soţie abia la începutul anilor 2000, printr-un notar. La puţin timp după acest episod, în anul 2003, Dan Adamescu s-a căsătorit la Monaco cu cea care îi era iubită de 10 ani. Apropiaţii familiei susţin că omul de afaceri nu şi-a dorit niciodată să complice lucrurile, astfel că mariajul încheiat în 2003 s-a făcut în regim de separare de bunuri, astfel că noua doamnă Adamescu a primit nu mai puţin de 10 vile pe numele ei, hotelul Rex din Mamaia şi un cont financiar bine alimentat. Aceleaşi surse susţin că această separare de bunuri este şi motivul pentru care Alexander Adamescu a fost numit mai târziu drept unic administrator al firmelor familiei. Mutarea s-a produs în anul 2006, când fiul lui Adamescu era consultant la birourile din Munchen ale companiei Mackenzie.

Fiica unui membru al Securităţii

Carmen Palade Adamescu provine dintr-o familie potentă în perioada comunistă. Tatăl ei, Costache Palade, a fost nici mai mult nici mai puțin decât adjunctul constraspionajului economic din județul Bacău în perioada regimului Ceaușescu. Poate este doar o coincidență și faptul că aceeași femeie, fiica unui șef al contraspionajului, avusese o relație cu un cetățean străin, o categorie favorită a Securității românești când venea vorba de monitorizare și racolare.

Dar era începutul anilor '90 și lucrurile mergeau din plin pentru afacerile și pasiunile lui Dan Adamescu, iar acesta părea un detaliu nesemnificativ. După căsătorie, Adamescu s-a preocupat şi de soarta copilului din prima căsătorie a lui Carmen Adamescu, Rani, care a devenit proprietarul hotelului Rex din Mamaia. În anul 2006, Adamescu a început să își implice și fiul, Alexander, în afacerile de familie, cu scopul declarat de a-l lăsa la conducerea acestora, însă în anul 2012 – Alexander decide să se retragă din România, stabilindu-se la Londra, nereuşind să urmeze calea de om de afaceri a tatălui său – el fiind total pasionat de teatru şi de matematică.

Cum au început problemele imperiului

În această perioadă de expansiune s-au produs două evenimente care se vor dovedi importante pentru desfășurarea ulterioadă a sagăi familiei Adamescu. În 2003, după 10 de ani de relație, Carmen Palade a devenit Carmen Adamescu, după căsătoria la Monaco cu omul de afaceri. Conform apropiaţilor familiei, odată cu încheierea căsătoriei, omul de afaceri nu l-a înfiat şi pe fiul din prima căsătorie a noii soţii, Rani, care a rămas astfel cu numele de Palade. Acesta a primit în schimb hotelul Rex din Mamaia. Trei ani mai târziu, are loc alt eveniment important: Alexander vine în țară și se implică în afacerile familiei. Al patrulea personaj important al scenariului care a distrus averea lui Adamescu apare în anul 2008, când tânărul Alexander o cunoaște pe Adriana Constantinescu, cea care devine mama celor trei copii ai săi. Ea a devenit foarte vizibilă în ultimii ani prin luările de poziție pe care le-a avut față de problemele familiei Adamescu.

Mircea Badea, reactie dupa ce Dancila a vorbit despre adoptia fiului! Telespectatorii au ascultat stupefiati

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI