Bani în plus pentru absolvenții de liceu sau facultate. Trebuie doar să completeze o cerere

Bani în plus pentru absolvenții de liceu sau facultate. Trebuie doar să completeze o cerere Sursa foto: Arhiva EVZ

Toți absolvenții de liceu sau facultate urmează să primească bani în plus din partea statului. Pentru a beneficia de acest ajutor financiar, ei trebuie să completeze o cerere și să îndeplinească anumite criterii.

Toți absolvenții de liceu sau facultate urmează să primească bani în plus din partea statului. Pentru a beneficia de această indemnizație de șomaj, ei trebuie să se înregistreze la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă în termen de 60 de zile de la terminarea cursurilor.

Absolvenții instituțiilor de învățământ care pot aplica pentru acest tip de indemnizație trebuie să aibă cel puțin 16 ani. Ei vor beneficia de 300 de lei pentru o perioadă de 6 luni, „reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare”.

Indicele social de referință (ISR), care stă la baza calculului indemnizației, este în acest an 598 de lei, potrivit indicatorului definitiv anunțat de Institutul Național de Statistică (INS) la începutul anului. Indemnizația de care vor beneficia absolvenții va fi de 299 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursă foto: Arhiva EVZ

Trebuie doar să completeze o cerere

Ei trebuie doar să se înregistreze la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă din raza căreia își au domiciliul în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă. „În cazul absolvenților de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare date încheierii situației școlare, stabilită prin reglementările normative în vigoare”, scrie în comunicat.

„În cazul elevilor care nu au situația școlară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigență, dată înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ”, se mai arată în informare, potrivit Agerpress.

Actele necesare pentru înregistrarea absolventului la AMOFM/AJOFM ca persoană în căutarea unui loc de muncă sunt actul de identitate, actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii şi declaraţia pe proprie răspundere privind starea de sănătate. Acest ultim document este un tipizat disponibil pe site-ul www.anofm.ro, la secţiunea Persoane fizice/Indemnizaţii de şomaj şi venituri de completare.