Crește indemnizația de șomaj. Câți bani vor primii românii care rămân fără loc de muncă

Crește indemnizația de șomaj. Câți bani vor primii românii care rămân fără loc de muncă Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care indemnizația minimă de șomaj va fi egală cu indicatorul social de referință, adică 525,5 de lei. Până acum aceasta era75% din acest indicator.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede majorarea cuantumului indemnizaţiei de şomaj acordată persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, acesta urmând să fie egal cu valoarea indicatorului social de referinţă. Au fost înregistrate 276 de voturi pentru, 11 voturi contra și o abținere.

Modificare legislativă

Noul proiect de lege modifică articolul 39 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

„Cuantumul indemnizaţiei de şomaj este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, şi este egal cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an“, se arată în proiectul de lege.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până acum, cuantumul indemnizaţiei de șomaj era de 75% din valoarea indicatorului social de referinţă. După ce legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis aceasta va fi de 100% din acest indicator, respectiv minim 525,5 lei. Persoanele care au o vechime mai mare de un an atunci când intră în somaj vor primi o sumă mai mare, care diferă în funcție de numărul de ani lucrați, potrivit Agerpres.

Cine poate beneficia de somaj

Pentru ca românii să beneficieze de indemninația de șomaj trebuie să aibă un stagiu de cotizare de cel puțin 12 luni în ultimii doi ani și să se încadreze într-una din următoarele situații:

le-a încetat contractul individual de muncă sau contractul de muncă temporară din motive care nu li se pot imputa, le-au încetat raporturile de serviciu din motive neimputabile lor, le-au încetat mandatul pentru care au fost numiți sau aleși, dacă anterior nu au fost încadrați în muncă sau dacă reluarea activității nu mai este posibilăș, au încheiat contract de asigurare pentru somaj și nu au venituri sau le realizează din activități autorizate potrivit legii (mai mici decât salariul de bază minim brut pe țară cuvenit), și-au încetat activitatea ca urmare a pensionarii pentru invaliditate, dar ulterior și-au redobândit capacitatea de muncă și nu au reușit să-și găsească un loc de muncă, le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor, în perioada de suspendare a acestora, potrivit legii, le-a încetat activitatea desfășurată exclusiv pe baza convenției civile, le-a încetat contractul de mandat sau contractul de management.