Evenimentul Zilei > International > Babilonul securității în Washington. 14 agenții diferite, și tot haos a fost
Babilonul securității în Washington. 14 agenții diferite, și tot haos a fost

Babilonul securității în Washington. 14 agenții diferite, și tot haos a fost

Scene incredibile s-au desfășurat miercuri seara la Washington. Ar fi trebuit să fie mobilizați aproximativ 35.000 de membri ai Gărzii Naționale, precum și agenți federali. Dar, doar poliția Capitolului a trebuit să se confrunte, la început, cu manifestanții pro-Trump care au forțat intrarea în templul democrației americane.

Miercuri, la orele 14, la Washington, ceea ce părea de neconceput a început să se întâmple. Susținătorii lui Donald Trump forțează intrarea în Congres. Doar un cordon subțire de poliție, format din agenți responsabili de asigurarea securității clădirii și a împrejurimilor sale, se află în afara ei. Foarte repede acești polițiști sunt depășiți de situație.

În interior apoi, mulțimea asaltează sălile Congresului și chiar pozează la tribune. Sesiunea comună a celor două camere, pe punctul de a certifica oficial victoria lui Joe Biden, este apoi suspendată. Abia în jurul orei locale 18.30, ora locală, un responsabil a anunțat că Capitoliul este din nou sigur. Între timp, cel puțin o persoană a murit și 52 de protestatari au fost arestați.

Aceste scene au ridicat multe întrebări cu privire la incapacitatea poliției de a preveni asaltul acestor susținători, uneori violenți, în Capitoliu. Cum ar trebui explicată această confuzie? Autoritățile sunt acuzate că nu au anticipat suficient evenimentul.

Cu toate acestea, primarul din Washington, Muriel Bowser, anunțase prezența a 1350 de membri ai Gărzii Naționale pentru a asigura împrejurimile clădirii.

Dar acești agenți au ajuns abia în faza a doua a eveimentelor, explică Loïck Berrou, jurnalist al France 24 și fost corespondent la Washington, pentru care aceste scene de haos sunt „neverosimile la scara Washingtonului”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE