Evenimentul Zilei > Actualitate > Avortul, interzis! S-a terminat! Medicii din România refuză să facă avort la cerere!
Avortul, interzis! S-a terminat! Medicii din România refuză să facă avort la cerere!

Avortul, interzis! S-a terminat! Medicii din România refuză să facă avort la cerere!

AVORT, un subiect tabu! Raport privind Avortul la Cerere în România 2019. Situația spitalelor pe județe. Autorii studiului menționează că au contactat 158 de spitale publice care au infrastructura necesară pentru a face întreruperi de sarcină. Concluziile raportului sunt uimitoare
  • Se fac întreruperi de sarcină în orice perioadă a anului în 40 de spitale din 24 de județe, niciunul din București (25.3% din spitalele care au răspuns).
  • Nu se fac întreruperi de sarcină la cerere în timpul sărbătorilor religioase în 36 de spitale din 19 județe (22.7% din spitalele care au răspuns).
  • Nu se fac deloc întreruperi de sarcină la cerere în 51 de spitale din 29 de județe (32.2% din spitalele care au răspuns).
  • “Nu am putut primi mai multe informații prin telefon în 31 de spitale (19.6% din spitalele care au răspuns)”.
Unitățile medicale în care NU se fac deloc întreruperi de sarcină la cerere (51):

Spitalul Municipal Onești, Spitalul Orășenesc Ioan Lascăr Comănești, Spitalul Orășenesc Buhuși, Spitalul Municipal Pașcani, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, Spitalul Municipal de Urgență Roman, Spitalul Municipal Fălticeni, Spitalul Municipal Vatra Dornei, Spitalul Orășenesc Gura Humorului, Spitalul de Urgență Vaslui, Spitalul Municipal Dimitrie Castroian Huși, Spitalul Județean de Urgență Călărași, Spitalul Municipal Oltenița, Spitalul Orășenesc Lehliu-Gară, Spitalul Orășenesc Pucioasa, Spitalul Orășenesc Novaci, Spitalul Municipal Anghel Saligny Fetești, Spitalul Municipal Ploiești, Spitalul Municipal Câmpina, Spitalul Orășenesc Vălenii de Munte, Spitalul Orășenesc Băicoi, Spitalul Orășenesc Mizil, Spitalul Județean de Urgență Alexandria, Spitalul Municipal Turnu Măgurele, Spitalul Orășenesc Făurei, Spitalul Orășenesc Nehoiu, Spitalul Municipal Medgidia, Spitalul Județean de Urgență Focșani, Spitalul Orășenesc Panciu, Spitalul Comunal Vidra, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Spitalul Orășenesc Rovinari, Spitalul Județean de Urgență Slatina, Spitalul Municipal Caracal, Spitalul Orășenesc Corabia, Spitalul Orășenesc Ineu, Spitalul Județean de Urgență Deva, Spitalul Municipal Hunedoara, Spitalul Municipal Orăștie, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Spitalul Orășenesc Deta, Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu, Spitalul Orășenesc Aleșd, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Policlinica Salvosan Ciobanca Cluj- Napoca, Spitalul Orășenesc Baia Sprie, Spitalul Județean de Urgență Zalău, Spitalul Orășenesc Câmpeni, Spitalul Orășenesc Rupea, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc.

“Este de precizat că întreruperea de sarcină la cerere nu necesită trimitere din partea medicului de familie, ci doar dovada constatării sarcinii. Monitorizarea a relevat că există spitale în România în care este necesară atât trimiterea din partea medicului de familie, cât și plata taxei, cu toate că este vorba despre situația unui avort la cerere. Taxa cerută variază între 100 și 650 de lei, în funcție de spital și de nevoia de anestezie. Suma maximă, de 650 de lei, a fost solicitată de Spitalul Județean de Urgență Alba. Pe lângă acestea, este necesar cardul de sănătate și un act de identitate (cardul de sănătate a fost cerut chiar și în situația avortului la cerere, care nu este decontat de către stat) și dovada constatării sarcinii”, se arată în studiu.

Boicotul cadrelor medicale cu privire la avort are noi motive invocate – dincolo de cele de conștiință sau religioase (invocate până acum). Sunt aduse în discuție motive de tip financiar-birocratice:
  • lipsa unui spațiu adecvat în spitale
  • lipsa asigurărilor de malpraxis
  • lipsa acordării sprijinului financiar (neplata acestui serviciu direct către medici/nedecontarea lui de către CNAS)

Autorii notează că “un caz aparte este al medicilor din unitățile medicale de stat care profesează și în mediul privat și care nu acceptă să facă întreruperi de sarcină în spital, trimițând pacientele la propriul cabinet privat, cum este, de exemplu, în cazul județului Călărași”.

Legislația din România permite accesul femeilor la serviciile de întrerupere de sarcină, la cerere sau în scop medical. Întreruperea de sarcină la cerere, care se poate efectua conform legii până la 14 săptămâni, este un serviciu care nu este suportat de asigurarea de sănătate, fiind plătit de pacientă. Întreruperea sarcinii din motive medicale, sau avortul terapeutic, cum este menționat în lege, este un serviciu gratuit, decontat de stat.

Documentarea a fost realizată pe baza unei cercetări prin apeluri telefonice. Apelurile au fost efectuate în preajma sărbătorilor Pascale, mai puțin în județul Vaslui, unde cercetarea a fost realizată ulterior, precizează autorii studiului.

Apelurile au fost efectuate în toate județele României și în municipiul București. În total, echipa de cercetare a contactat spitale publice din 165 de orașe plus municipiul București, spre deosebire de cercetarea din 2011 (ECPI, 2011) când au fost contactate unități medicale din 67 de unități sanitare și cea din 2013 (ECPI,2013) când au fost contactate unități medicale din 85 de unități sanitare.

Vezi aici lista orașelor incluse în cercetarea din 2019

Documentarea a fost realizată în perioada anterioară Paștelui, în perioada: 01.04.2019-23.04.2019. Întrebările adresate au fost:

  • Se poate face o întrerupere de sarcină în această săptămâna la dumneavoastră? Dacă răspunsul era DA, atunci se întreabă: Dar săptămâna viitoare se fac? De ce este nevoie pentru a face întreruperea de sarcină?
  • Dacă răspunsul este NU, atunci se întreabă: De ce nu se fac? Cum se procedează? Când reveniți să faceți întreruperi?

“În total am sunat la 217 spitale, dintre care 59 nu au răspuns sau nu au secție de specialitate. Rămân 158 de spitale cu care am discutat și care au infrastructura necesară pentru a face întreruperi de sarcină la cerere”, se arată în metodologie.

Sursa: Edupedu.ro