Evenimentul Zilei > Actualitate > Avocatul Poporului nu a sesizat CCR în scandalul pensiilor speciale. Care e următorul pas
Avocatul Poporului nu a sesizat CCR în scandalul pensiilor speciale. Care e următorul pas

Avocatul Poporului nu a sesizat CCR în scandalul pensiilor speciale. Care e următorul pas

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate, Avocatul Poporului nu a făcut sesizare către CCR, după ce a primit o petiție.

Avocatul Poporului nu a sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la legea care elimină pensiile speciale. Este vorba despre veniturile parlamentarilor. Anunțul a fost făcut, marți, de Renate Weber. Și asta după ce o Asociație a Foștilor Parlamentari a înaintat o solicitare către Avocatul Poporului. Prin care i se cerea se sesizarea CCR.

Avocatul Poporului nu a făcut sesizare către CCR după ce pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate prin lege

Renate Weber, Avocatul Poporului, a explicat de ce nu a făcut respectiva sesizare către Curtea Constituțională. Nu am sesizat Curtea Constituțională. Termenul a expirat ieri. Nu am identificat niciun motiv de neconstituționalitate”. A afirmat Avocatul Poporului la Digi 24. Petiția celor de la Asociața Foștilor Parlamentari în care i se cerea să conteste la Curte legea care elimină indemnizația pentru limita de vârstă a parlamentarilor, a fost primită.

Cei care au înaintat-o, au primit explicații telefonice de la Avocatul Poporului. „Am primit petiția asociației, astăzi am vorbit la telefon și le-am explicat de ce nu înaintăm o sesizare”. A mai explicat Renate Weber pentru sursa citată.

Legea merge la președintele Klaus Iohannis, pentru a fi promulgată. O excepție de neconstituționalitate mai poate fi ridicată doar în instanță

Asociația Foștilor Parlamentari susținea că este „discriminatoriu” ca cei care aplică legea, cum ar fi magistrații, să primească pensie specială. În timp ce parlamentarii, cei care „creează legea” să nu primească o indemnizație pentru limită de vârstă. Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi al Senatului a votat la data de 17 februarie pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Legea va merge acum la președintele Klaus Iohannis pentru a fu primulgată.

În aceste condiții, anunțate marți de Avocatul Poporului, o excepție de neconstituționalitate la CCR mai poate fi ridicată doar în instanță.