Evenimentul Zilei > Justitie > PSD a contestat la CCR desființarea Institutului Revoluției Române condus de Ion Iliescu
PSD a contestat la CCR desființarea Institutului Revoluției Române condus de Ion Iliescu

PSD a contestat la CCR desființarea Institutului Revoluției Române condus de Ion Iliescu

Curtea Constituțional a României urmează să discute la 24 martie 2021 o sesizare asupra Legii pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desființrea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 24 martie o sesizare privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989

Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 24 martie o sesizare asupra Legii pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, transmisă de Grupul senatorial al PSD, au precizat, oficiali ai CCR. Sesizarea a fost înaintată de către social-democrați.

Desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 este un demers care a început în urmă cu un an și câteva luni. În decembrie 2019, guvernul liberal condus de Ludovic Orban a adoptat o ordonanță de urgență pentru desființarea Institutului Revoluției Române.

La acel moment, institutul s-a aflat în centrul unui scandal, după ce a decis să organizeze un concert în 22 decembrie. Acest intenție a fost calificată de mai multe organizații drept o jignire adusă memoriei eroilor Revoluției.

Proiectul inițiat de guvern a fost adoptat de Senat cu 84 voturi pentru și 54 împotrivă

Proiectul, iniţiat de Guvern, a fost adoptat, luni, de Senat, cu 84 de voturi „pentru” şi 54 „împotrivă”. Comisia juridică din Senat a dat raport de admitere.

Institutul trebuia să analizeze ceea ce s-a întâmplat la Revoluția din 1989. Guvernul argumenta în acea ordonanță de urgență că activitatea institutului ar fi fost irelevantă în raport cu banii publici cheltuiți. În conducerea institutului se reproșează implicarea fostului președinte Ion Iliescu.

Proiectul pentru aprobarea OUG nr. 91/2019 privind desfiinţarea IRRD 1989, precum şi pentru abrogarea legii de înfiinţare a institutului a revenit în dezbatere la Senat după ce forma trimisă la promulgare cu titlul „Lege pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiinţarea IRRD 1989” a făcut obiectul unei sesizări de neconstituţionalitate, formulată de Executiv, cu obiecţii respinse de CCR, dar şi al unei cereri de reexaminare din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

În cadrul dezbaterilor de luni din plenul Senatului, liderul grupului PSD, Lucian Romaşcanu, a admis că legea privind înfiinţarea acestui institut ar trebui corectată, reformată, dacă „pare depăşită”, însă a menţionat că nu vede raţiunea desfiinţării lui, fiind singurul dedicat cercetării a ceea ce s-a întâmplat în Decembrie 1989.