Foștii parlamentari nu se lasă. Cum vor să recâștige pensiile speciale
- Mihnea Talau
- 23 februarie 2021, 12:46
După ce în plen s-a votat pentru eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților, unii dintre foștii parlamentari nu renunță. Ei vor să își recâștige pensiile speciale.
Foștii parlamentari nu se lasă. Mihai Goțiu, fost senator, afirmă că unii dintre foștii parlamentari „nu renunță”. Ei vor să își „recâștige pensiile speciale” după ce, recent, s-a votat eliminarea acestora.
Goțiu spune că a primit o petiție din partea Asociației Foștilor Parlamentari. În aceasta se vrea ca Avocatul Poporului să atace la Curtea Constituțională legea prin care au fost abrogatepensiile speciale ale parlamentarilor.
Intră în scenă Avocatul Poporului și CCR
Acum, foștii parlamentari așteaptă de la Avocatul Poporului să atace la Curtea Constituțională a României (CCR), legea.
Goțiu spune că Asociația Foștilor Parlamentari a fost înființată în 2009 și avea (la acea dată), 9 membri, foști parlamentari FSN, PSD, PNL, PRM și PC”.
Asociația Foștilor Parlamentari susține că este „discriminatoriu” ca cei care aplică legea, cum ar fi magistrații, să primească pensie specială, iar parlamentarii, cei care „crează legea” să nu primească o indemnizație pentru limită de vârstă, potrivit stirileprotv.ro.
Vot masiv pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor
Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat, pe 17 februarie, cu 357 de voturi „pentru”, proiectul PSD de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Potrivit proiectului de lege, de la data adoptării legi încetează plata „Indemnizației pentru limita de vârstă” a parlamentarilor.
Aleșii recunosc că eliminarea pensiilor speciale în cazul lor reprezintă un gest simbolic. Nu are un impact major pentru bugetul național. Peste 800 de parlamentari încasează pensii speciale, care nu sunt bazate pe contributivitate. Valoarea acestora este de peste 53 de milioane de lei anual.
Pensiile parlamentarilor variază în funcție de numărul de mandate și de funcția deținută. Cea mai mare este în jurul a 12.000 de lei.
Cea mai mare pensie în plată în România este de peste 78.000 de lei și aparține unui fost procuror și șef de penitenciar.
Propunerea eliminării pensiilor parlamentarilor este însă populistă. Efortul bugetar este de 4,5 milioane de lei pe lună, în comparație cu 82,9 milioane de lei, bani necesari pentru plata magistraților ieșiți la pensie.