Evenimentul Zilei > Politica > Mai mulți foști parlamentari cu pensii speciale față de anul trecut. La cât ajunge cea mai mare pensie
Mai mulți foști parlamentari cu pensii speciale față de anul trecut. La cât ajunge cea mai mare pensie

Mai mulți foști parlamentari cu pensii speciale față de anul trecut. La cât ajunge cea mai mare pensie

În 2021, numărul foștilor parlamentari care beneficiază de pensii speciale a crescut semnificativ față de anul trecut. Efortul bugetar costă statul milioane de euro pe an.

Mai mulți foști parlamentari cu pensii speciale față de anul trecut! Numărul foștilor parlamentari cu pensii speciale a crescut semnificativ, în acest an, față de anul trecut. Efortul bugetar adiacent  costă statul român milioane de euro pe an. A crescut și valoarea pensiilor speciale, cea mai mare fiind de aproape 15.000 de lei pe lună, arată un document exclusiv publicat de G4media.

Mai mulți foști parlamentari cu pensii speciale față de anul trecut! Costă un milion de euro lunar

În prezent, 827 de foști senatori și deputați sunt beneficiari de pensii speciale. Impactul bugetar al acestora este de aproximativ un milion de euro pe lună (4.748.547 lei), se arată în răspunsurile furnizate de Parlament la solicitarea G4Media. Pensia medie a unui fost parlamentar este de 5.741 de lei.

Totalul beneficiarilor de pensii speciale a crescut față de 2020. Dacă în ianuarie 2020 erau 768 de foști parlamentari care primeau acest beneficiu, în ianuarie 2021 numărul acestora a crescut cu 59 de persoane.

A crescut și cuantumul pensiilor. Cei mai mulți pensionari speciali sunt la Camera Deputaților

De asemenea, și cuantumul pensiilor de acest tip a înregistrat o creștere. În 2020, cea mai mare pensie specială era de puțin peste 12.000 de lei pe lună. În 2021, cea mai mare astfel de pensie a ajuns la 14.827 de lei pe lună.

Defalcat pe Camere, cei mai mulți pensionari speciali sunt la Camera Deputaților–574. Pensiile lor costă 3.204.711 de lei pe lună. Restul de 253 pensionari speciali sunt la Senat, iar costul lor este de 1.543.836 de lei lunar.

Un fost parlamentar primește minimum 2.131 de lei pe lună pentru doar 4 ani petrecuți în forul legislativ. Cei care au avut de la 3 mandate în sus, adică minimum 12 ani petrecuți în Parlament, primesc o sumă impresionantă: 14.827 de lei pe lună.

Miercuri, plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Singurul partid care nu a votat a fost UDMR. Legea de eliminare a acestor pensii prevede, de asemenea, și încetarea celor aflate în plată. Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost introduse în 2015 la inițiativa și cu votul PSD.