Evenimentul Zilei > Justitie > BREAKING NEWS: Avocatul Poporului INTERVINE DUR în scandalul completurilor de judecată: „CSM și ÎCCJ să răspundă la întrebări!”
BREAKING NEWS: Avocatul Poporului INTERVINE DUR în scandalul completurilor de judecată: „CSM și ÎCCJ să răspundă la întrebări!”

BREAKING NEWS: Avocatul Poporului INTERVINE DUR în scandalul completurilor de judecată: „CSM și ÎCCJ să răspundă la întrebări!”

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat că așteaptă răspunsuri din partea Consiliului Superior al Magistraturii și din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la modalitățile de constituire a completurilor de 3 judecători.

Avocatul Poporului a înaintat adrese către Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii, prin care solicită informații cu privire la reglementările succesive și modalitatea de alcătuire a completurilor de 3 judecători, a celor „specializate”, precum și a completurilor penale, civile și de contencios administrativ, de la instanța supremă și de la celelalte instanțe. 

Mai mult decât atât, Avocatul Poporului a cerut celor două instituții și punctul de vedere referitor la constituționalitatea reglementărilor în materie (dispozițiile legale, Regulementul de organizare și funcționare administrativă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, respectiv Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești, aprobat prin Hotărârea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, înainte și după intrarea în vigoare a Legii nr. 255/2013, și altele) din perspectiva considerentelor Deciziei nr. 685/2018 a CCR.

Adresele au fost trimise după ce Avocatul Poporului a fost sesizat, printr-o serie de petiții, cu solicitarea de a analiza posibilitatea ridicării unei excepții de neconstituționalitate asupra dispozițiilor art. 19 alin. (3) și art. 52 alin. (1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare și a celorlalte reglementări în materie, precum și cu examinarea constituționalității modului de constituire a completelor de judecată, din perspectiva considerentelor Deciziei nr. 685/2018 a Curții Constituționale a României, informează Adevărul.

 

„Nu putem vorbi de o anchetă. E vorba de analizarea petiţiilor, a temeiniciei şi aspectelor de neconstituţionalitate. Am avut întâlniri cu o parte dintre cei care au făcut petiţii. Iar săptămâna aceasta cu Dina Anghelescu, cu fostul preşedinte al Asociaţiei Procurorilor, domnul profesor Dima, cu domnul Toni Neacşu, cu domnul profesor Adrian Severin. Am discutat pe larg şi am ascultat argumentele dânşilor despre neconstituţionalitatea alcătuirii completelor. În baza acestor discuţii, am formulat o adresă către ICCJ şi una către CSM prin care am solicitat să ni se răspundă la mai multe întrebări pentru a avea o imagine clară cu privire la cele invocate în petiţii şi cu privire la cele susţinute în mass-media privitor la constituţionalitatea alcătuirii completelor de la ICCJ, a Curţilor de Apel şi celelalte instanţe din ţară. În funcţie de acestea vom adopta o decizie finală, dacă e cazul să ridicăm o excepţie de neconstitionalitate la Curte sau dacă nu e cazul să facem lucrul acesta.”, a declarat Ciorbea.