Evenimentul Zilei > International > Ziua în care un avion al SUA A DOBORÂT 3 MIGURI. Rușii și-au primit lecția! Informații istorice
Ziua în care un avion al SUA A DOBORÂT 3 MIGURI. Rușii și-au primit lecția! Informații istorice

Ziua în care un avion al SUA A DOBORÂT 3 MIGURI. Rușii și-au primit lecția! Informații istorice

Este incredibil. Un avion militar al SUA a reușit o performanță majoră. A doborât 3 Mig-uri rusești folosind o singură rachetă.

S-au întâmplat multe lucruri nefirești în războiul dintre Iran și Irak, dar unul dintre ele cu siguranță le întrece pe toate. Este vorba de un avion militar din SUA care a reușit să doboare trei avione rusești dintr-o singură lovitură, scrie Business Insider.

La începutul războiului, avioanele de tip Tomcat și-au lăsat amprenta asupra Forțelor Aeriene Iraniene, doborând multe nave din flota acestora. Cea mai mortală armă a lor erau rachetele Phoenix, care aveau o încărcătură explozivă mult mai mare decât orice alte rachete. Erau construite special pentru a putea doborî avioanele sovietice.

Până în anul 1981, războiul de la sol s-a tranformat într-un schimb de arme chimice folosite împotriva oamenilor. Avioanele Tomcat au oferit Iranului un avantaj clar. Un singur avion F-14 era suficient pentru a-i speria pe piloții irakieni.

Pilotul iranian Asadullah Adeli și operatorul său de radar, ofițetul Mohammed Masbough au identificat un pericol pătruns în perimetru. La scurt timp au declarat că este vorba de trei avioane MIG-23 , care se îndreptau spre o stație petrolieră de lângă insulă.

„Zburau foarte jos, iar radarul terestru nu le identificase pe toate 3”, a spus Adeli.

Masbough i-a spus acestuia să-l țintească pe cel din mijloc, în speranța că le va avaria și pe celelalte două. Și asa s-a și întâmplat. Rămășițele celor trei avioane MIG-23 au fost găsite pe insula Kharg a doua zi.