Evenimentul Zilei > International > PRIMUL avion al armatei SIRIENE, doborât de SUA
PRIMUL avion al armatei SIRIENE, doborât de SUA

PRIMUL avion al armatei SIRIENE, doborât de SUA

Un avion al coaliției conduse de SUA a doborât un avion militar sirian în provincia Raqqa, au confirmat Statele Unite.

Bombardierul SU-22 a fost doborât de un F/A-18E Super Hornet, în luptă, după ce a lansat bombe lângă forțele siriane democrate susținute de SUA, a anunțat Pentagonul, conform BBC.

Este prima dată în conflictul sirian când coaliția condusă de SUA a doborât un avion sirian. Siria a condamnat ceea e a numit un „atac flagrant” care va avea „represcursiuni periculoase”.

Într-un incident separat, Gărzile Revoluționare Iraniene au anunțat că au lansat mai multe rachete din Iran spre estul Siriei, duminică, țintind luptătorii ISIS

Incindetul cu aparatul SU-22 a avut loc duminică după-amiază, lângă orașul Tabqa, unde Forțele Democrate Siriene (SDF) au luptat cu militanții Statului Islamic, ca parte a efortului de a recuceri orașul Raqqa, fieful ISIS de la est.

Milițiile pro-guvernamentale au lovit unitățile SDF, alungându-le din orașul Ja'Din.

Forțele guvernamentale nu sunt implicate în bătătlia pentru Raqqa, dar luptă în împrejurimi împotriva ISIS, la sud-vest de oraș.

„La ora 18,43 (17,43 GMT), un avion sirian de tip SU-22 a aruncat bombe în apropierea combatanţilor susţinuţi de coaliţie, la sud de Raqqa, şi, în virtutea regulilor noastre de angajare şi legitimă apărare, (…) aparatul a fost imediat doborât de un avion american F/A-18E Super Hornet", a precizat comandamentul coaliţiei, într-un comunicat preluat de AFP.