Evenimentul Zilei > International > Aviația britanică a dat lovitura Irak. Bază ISIS distrusă în atacuri cu rachete
Aviația britanică a dat lovitura Irak. Bază ISIS distrusă în atacuri cu rachete

Aviația britanică a dat lovitura Irak. Bază ISIS distrusă în atacuri cu rachete

Aviația britanică a dat lovitura în Irak, după ce zilele trecute a distrus un complex de adăposturi subterane ale ale ISIS.

Aviația britanică a dat lovitura Irak.

Avioanele britanice de luptă au anihilat o grupare de luptători teroriști ISIS care se adăposteau într-o bază subterană din nordul Irak-ului, conform Express.

Avioanele Typhoon au distrus un complex peșteri folosind un nou focos intrat în dotarea armatei. Acesta este supranumit „Storm Shadow”, conform Ministerului britanic al apărării. Operațiunea s-a derulat pe parcursul mai multor zile, începând de miercurea trecută.

În atacurile lansate, forțele aeriene britanice au folosit și bombe Paveway IV, ghidate cu laser.

Operațiunea a fost organizată după ce forțele irakiene au identificat un „număr semnificativ” de luptători ISIS. Aceștia foloseau complexe de peșteri la sud-vest de Erbil.

Aviația britanică a dat lovitura Irak

Deși peșterile sunt considerate ținte deosebit de dificile, două avioane Typhoon FGR4 au lansat rachete „Storm Shadow”, care au permis atingerea țintelor cu precizie. Alte atacuri au fost initiate în cursul zilei de joi, fiind folosite șase bombe ghidate Paveway IV.

Două zile mai târziu, avioanele britanice au lovit un alt grup de peșteri, folosite de ISIS, cu opt bombe Paveway. Ultimul atac a fost lansat duminica trecută, când șase bombe au fost folosite pentru distrugerea unui complex de peșteri din aceeași zonă muntoasă.

Oficialii Ministerului Afacerilor Externe britanic au precizat că înainte de fiecare atac, s-au făcut verificări să nu existe civili în zonă.

Rachetele „Storm Shadow” au fost folosite pentru prima oară în anul 2016. În cadrul acelei operațiuni, avioanele de război RAF au pulverizat un complex masiv de buncăre, ale Statului Islamic, amplasate în vestul Irakului.

Rachetele de acest tip au fost concepute să lovească buncărele și să distrugă instalațiile subterane.

ISIS se regrupează pentru noi lovituri teroriste

Experții militari au informații că ISIS pregătește o unitate strategică al cărei obiectiv este planificarea atentatelor teroriste în Occident. ISIS se regrupează în Orientul Mijlociu susțin experții militari

David Otto, un specialist citat de The Daily Star, a dezvăluit că gruparea teroristă pune bazele unui nou califat, în secret. David Otto este expert în combaterea terorismului la Global Risk International.

„Ce fac acum, ei acum? Construiesc un califat în tăcere”, a precizat David Otto.