Evenimentul Zilei > Politica > Avertizările meteo au pus prefecții pe jar. Vela cere mobilizare maximă
Avertizările meteo au pus prefecții pe jar. Vela cere mobilizare maximă

Avertizările meteo au pus prefecții pe jar. Vela cere mobilizare maximă

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, le-a solicitat joi prefecților, în cadrul unei videoconferinţe, mobilizare maximă în judeţele pentru care hidrologii au emis avertizări de cod portocaliu şi cod roşu.

 

Potrivit unui comunicat transmis de MAI, Vela a convocat o şedinţă cu prefecţii, în sistem de videoconferinţă, pentru a analiza şi evalua măsurile luate în fiecare judeţ în contextul fenomenelor hidrometeorologice.

„Ministrul Ion Marcel Vela a atras atenţia asupra faptului că este nevoie de o mobilizare suplimentară la nivelul judeţelor pentru care hidrologii au emis o avertizări de cod portocaliu şi cod roşu, cu intensitate mai mare în intervalul 18.06.2020, ora 12,00, – 19.06.2020, ora 9,00, din vestul ţării”, precizează sursa citată.

Pentru a veni în sprijinul judeţelor unde pericolul este mai mare, din ordinul ministrului, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va susţine din alte judeţe cu personal şi tehnică până la normalizarea situaţiei.

„Solicit prefecţilor să verifice digurile şi să se asigure că autorităţile locale sunt pregătite cu oameni, utilaje şi materiale, inclusiv saci de nisip pentru a proteja imobilele şi localităţile faţă de creşterea nivelului apelor. Aveţi tot sprijinul nostru de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, aşa că vă rog să spuneţi în orice moment cu ce vă putem ajuta. Trebuie să lucrăm în echipă şi să ne îndeplinim datoria faţă de cetăţeni”, a precizat Marcel Vela.

Totodată, ministrul a cerut prefecţilor să prezinte noii conduceri a Administraţiei Naţionale „Apele Române” proiectele mai vechi referitoare la executarea unor lucrări hidrotehnice care pot contribui la prevenirea inundaţiilor, dar care nu au fost finanţate în ultimii ani.

La şedinţa operativă au mai participat secretarii de stat din MAI Raed Arafat şi Gheorghe Sorescu, precum şi noul director al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, Ervin Molnar, şi reprezentanţi de la Ministerul Mediului, Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor şi ai Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

ANM a emis o avertizare de cod portocaliu până joi, la ora 23,00, pentru mai multe judeţe din Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania şi zone montane. Sunt preconizate averse torenţiale şi acumulări de peste 40 l/mp, iar pe arii restrânse de 50 până la 80 l/mp, precum şi intensificări ale vântului, grindină şi descărcări electrice. Totodată, meteorologii au extins codul galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată până duminică, pentru întreaga ţară. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a actualizat avertizările pentru mai multe bazine hidrografice de la nivelul întregii ţări, informează Agerpres.