Mai mult, OMS a primit informaţii din surse neoficiale potrivit cărora varianta B.1.617 a fost identificată în alte şapte teritorii, conform cifrelor din actualizarea epidemiologică săptămânală a agenţiei sanitare a ONU, ceea ce duce numărul total la 60.

Potrivit raportului, varianta B.1.617 prezintă o transmisibilitate crescută, în timp ce gravitatea cazurilor de infectare cu aceasta este în curs de investigare.

Numărul de cazuri noi şi de decese asociate COVID-19 a continuat să scadă săptămâna trecută, cu peste 4,1 milioane de cazuri noi şi 84.000 de decese suplimentare, ceea ce corespunde unor scăderi de 14%, respectiv 2%, faţă de săptămâna precedentă.

Regiunea Europa a OMS este cea care a înregistrat cel mai însemnat declin al numărului de contaminări şi decese din ultimele şapte zile, urmată de Asia de Sud-Est.

Numărul cazurilor din America, Mediterana de Est şi regiunea Africa este similar cu cel din săptămâna precedentă, scrie Agerpres.

Numărul cazurilor şi deceselor asociate COVID-19 rămâne ridicat

„În pofida unei tendinţe mondiale descendente în ultimele patru săptămâni, numărul cazurilor şi deceselor asociate COVID-19 rămâne ridicat şi au fost raportate creşteri semnificative în unele ţări ale lumii”, se precizează în document.

Cifrele cele mai ridicate în ceea ce privește cazurile noi înregistrate în ultimele şapte zile provin din India (1.846.055, în scădere cu 23%), din Argentina (213.046, în creştere cu 41%), din Statele Unite (188.410, în scădere cu 20%) şi din Columbia (107.590, în scădere cu 7%).

Varianta indiană mai periculoasă decât versiunea originală a virusului

Încă de la începutul acestei luni, medicul șef al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Soumya Swaminathan a avertizat că varianta indiană a coronavirusului este mult mai contagioasă și pare rezistentă la vaccinuri, contribuind la izbucnirea galopantă a epidemiei din India.

OMS a cuprins-o în lista variantelor considerate a fi mai periculoase decât versiunea originală a virusului din cauza contagiozității mai mari, a capacității de a depăși apărarea oferită de vaccinare și a ratei mari de mortalitate.