Evenimentul Zilei > International > Avertismentul lui Joe Biden. Rusia este cea mai mare amenințare la adresa ordinii mondiale
Avertismentul lui Joe Biden. Rusia este cea mai mare amenințare la adresa ordinii mondiale

Avertismentul lui Joe Biden. Rusia este cea mai mare amenințare la adresa ordinii mondiale

Vicepreședintele american a profi tat de ultimul discurs susținut în această calitate pentru a lansa un avertisment legat de amenințarea pe care o reprezintă Rusia la adresa Europei și a Statelor Unite

Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, Joe Biden a spus că Rusia face eforturi pentru a destrăma comunitatea democrațiilor, folosind în acest scop orice instrument are la îndemână.

„Obiectivul este clar: să dărâme ordinea liberală interna țională”, le-a spus Biden liderilor politici și oamenilor de afaceri în fața cărora a ținut discursul.

Imixtiune în alegeri

Rusia va utiliza propaganda online și atacurile cibernetice pentru a influența alegerile din Europa, a avertizat oficialul american.

„Nu doar SUA sunt ținta, am văzut astfel de atacuri și în trecut, și având în vedere că multe țări europene au alegeri anul acesta, ne așteptăm la alte tentative ale Rusiei de intervenție în procesul democratic”, a spus el. „Vor apărea din nou, vă asigur”, a adăugat Biden.

Biden a spus că Europa trebuie să acționeze urgent pentru a-și apăra valorile care i-au adus pacea și prosperitatea, după Al Doilea Război Mondial, în fața forțelor iliberalismului și intoleranței. „Vedem în Asia și în Orientul Mijlociu, unde China și Iranul ar prefera în mod clar o lume ca cea care domină regiunile lor. Și nu vorbesc pe ocolite, această mișcare este în principal condusă de Rusia”, a mai spus el.

Rusia neagă acuzațiile

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a negat, din nou, implicarea Rusiei în alegerile americane. „Nu Rusia, ci UE a intervenit în alegerile din SUA. Liderii țărilor UE au spus clar că o susțin pe Hillary Clinton și l-au demonizat pe Donald Trump”, a spus, ieri, Lavrov.

Fără a-l menţiona explicit pe Trump, Joe Biden a vorbit despre „disponibilitatea periculoasă de a reveni la obtuzitate” în politică, pentru că, de-a lungul istoriei, autocraţi şi demagogi periculoşi au încercat să obţină capital politic de pe urma temerilor oamenilor