Evenimentul Zilei > Social > Avertismentul Ecaterinei Andronescu! Ce se va întâmpla cu salariile profesorilor
Avertismentul Ecaterinei Andronescu! Ce se va întâmpla cu salariile profesorilor

Avertismentul Ecaterinei Andronescu! Ce se va întâmpla cu salariile profesorilor

Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a lansat un avertisment dur cu privire la salariile profesorilor și educatorilor de grădinițe.

Dacă dascălii vor fi trimiși în șomaj tehnic, așa cum își dorește guvernul, atunci, susține Ecaterina Andronescu, anul școlar va fi înghețat, iar un an din viața copiilor noștri va fi ratat.

”Dacă se ajunge la șomajul tehnic în învățământ, automat anul școlar și universitar îngheață. Care sunt consecințele? Pentru că eu nu aduc în prima linie profesorii. Cine își asumă să sacrifice un an din viața unui elev sau a unui student. Cine a făcut evaluările să vadă care sunt cheltuielile pentru refacerea acestui an.

Trecuse 67% din durata anului școlar, până la momentul suspendării cursurilor. Orele, în mare parte s-au făcut. Sunt lucruri făcute din pix la care nimeni nu s-a gândit. Ce se întâmplă cu economia dacă un an de zile nu primește resurse umane din școală? Care sunt consecințele pe termen lung? De aceea eu cred că e o măsură din pix”, a spus Ecaterina Andronescu, fostul ministrul al Educației.

Guvernul Orban, printr-o ordonanță de urgență, va trimite angajații din sectorul bugetar în șomajul tehnic. Proiectul este gata și ar putea fi adoptat săptămâna viitoare.

Ludovic Orban a făcut referire la o serie de domenii, precum sistemul medical, cel polițienesc sau cel din cadrul Ministerului Muncii, care este indispensabil în aceste zile. În rest, orice altă categorie de personal din sistemul bugetar poate fi afectată de măsura șomajului tehnic.

„Ne-am gândit la un mecanism pe care îl vom introduce într-o reglementare, care ţine oarecum şi de o evitare a riscului de răspândire a virusului, un mecanism relativ simplu, în care împărţim angajaţii, să spun, în două. Angajaţii sunt gândiţi în cele două părţi egale, fiecare parte să poată să menţină funcţionalitatea instituţiei publice, şi jumătate din angajaţi lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de şomaj tehnic, plătiţi la fel cum se plăteşte şomajul tehnic, cu 75%. Restul de 15 zile vin la muncă ceilalţi care au stat în şomaj tehnic perioada respectivă.

Ăsta este mecanismul pe care l-am gândit. (…) Facem o analiză pe fiecare domeniu de activitate, vedem exact cum urmează să fie implementată o astfel de măsură, dar deja măsura este gândită şi urmează să fie implementată, restul sunt chestiuni de detalii şi de modul în care va fi structurată ordonanţa de urgenţă prin care vom stabili această măsură”, a declarat Orban.

Cât despre profesori și educatori este posibil ca aceștia să fie trimiși în șomaj tehnic pentru toată perioada stării de urgență.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: