”OMS înţelege deplin dorinţa unor ţări de a-şi relua activităţile. Tocmai pentru că dorim o recuperare mondială cât mai rapidă posibil, îndemnăm statele să fie prudente cu măsurile de relaxare”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Acesta a explicat că acele țări care avansează prea rapid cu relaxarea, fără să dispună de un sistem sanitar public capabil să detecteze şi să suprime transmiterea virusului, riscă să-şi afecteze propria redresare. Declarațiile au făpcute cu ocazia deschiderii Adunării anual a organizaţiei, eveniment care se desfăşoară online.

Potrivit directorului general al OMS, rezultatele testelor serologice efectuate în zeci de ţări arată că mai puţin de 10% din populaţie are anticorpi faţă de virusul SARS-CoV-2, procent care poate merge până la cel mult 20% doar în cazul regiunilor cele mai afectate, unde virusul a circulat intens. În acest context imunizările de grup la care fac referire unii experți, nu ar avea susținere practică.

Tedros Ghebreyesus a atras atenția că, în continuare, e nevoie de o sumă de măsuri: testarea şi detectarea noilor cazuri, izolarea celor infectaţi, trasarea contacţilor acestora şi măsuri generale de izolare pentru distanţarea socială. Doar ţările care au luat astfel de măsuri au obținut rezultate bune în combaterea epidemiei.

Directorul OMS a promis că el şi echipa sa vor acţiona cu transparenţă şi vor susţine solicitările pentru o evaluare a modului în care această organizaţie a acţionat în diferitele etape ale pandemiei. El a susţinut în acest sens o rezoluţie prezentată de Uniunea Europeană care prevede o evaluare completă şi imparţială a deciziilor luate de forurile de conducere ale acestei organizaţii care a fost criticată public de preşedintele american Donald Trump pentru modul în care a gestionat răspunsul faţă de pandemie.

Amintim că liderul de la Casa Albă l-a acuzat pe Ghebreyesus că ar avea o relaţie apropiată cu China şi că ar fi tolerat ascunderea de către Beijing a unor informaţii despre noul coronavirus atunci când COVID-19 încă nu se răspândise în lume.

Sursa: Agerpres.ro