Evenimentul Zilei > Social > Avertisment OMS: COVID-19 a devenit un asasin în serie! La fiecare 17 secunde omoară o persoană
Avertisment OMS: COVID-19 a devenit un asasin în serie! La fiecare 17 secunde omoară o persoană

Avertisment OMS: COVID-19 a devenit un asasin în serie! La fiecare 17 secunde omoară o persoană

Europa este din nou epicentrul pandemiei Covid-19, o persoană murind de boală la fiecare 17 secunde, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății.
Datele au fost anunţate joi de Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Oficialul aminteşte că, la nivelul săptămânii trecute, autorităţile din statele europene au raportat 29 de mii de noi decese, ceea ce înseamnă un mort la fiecare 17 secunde.

„Europa reprezintă 28% din cazurile globale și 26% din decese cumulativ în regiune”, a spus în conferinţa de presă.„Săptămâna trecută, Europa a înregistrat peste 29.000 de noi decese Covid-19. O persoană  moare la fiecare 17 secunde

În ultima săptămână, decesele au crescut cu 18%, a spus el

Totuşi, conform sursei citate, există anumite semne încurajatoare că măsurile restrictive luate de guvernele de pe continent au început să producă rezultate.

Astfel, dacă în ceea ce priveşte decesele situaţia se menţine alarmantă, în schimb numărul de noi infectări a înregistrat, săptămâna trecută, prima scădere în ultimele trei luni.

Creşte numărul de morţi, scade numărul de infectări

Numărul de cazuri noi a scăzut cu 10%, până la 1,8 milioane. Potrivit oficialului OMS, scăderea este rezultatul reinstituirii carantinei naţionale în mai multe state din Europa, între care Marea Britanie, Franţa şi Spania.

El a avertizat însă împotriva tentaţiilor de a ridica restricţii prea devreme pentru câştig politic.

Am văzut prea des impactul negativ al renunţării timpurii la restricţii, a atenţionat dr. Kluge, care a apreciat că, în ciuda scăderii infectărilor, tabloul pandemic în Europa este încă sumbru. Kluge a indicat, în context că Franţa a avut timp de 10 zile capacităţile de Terapie Intensivă ocupate la nivelul de 95%.

„Au existat acum peste 15,7 milioane de cazuri Covid-19 și aproape 355.000 de decese raportate la OMS, cu peste 4 milioane de cazuri mai mult doar în noiembrie în regiunea europeană a OMS ”, a avertizat dr. Kluge.

Bilanţul provizoriu al pandemiei în Europa este de 17,7 milioane de cazuri, dintre care 4 milioane înregistrate doar în luna noiembrie, şi circa 355.000 de morţi. Specialiştii fac apel la populaţie să urmeze măsurile bine-cunoscute de prevenţie – portul măştii, spălarea mâinilor şi distanţarea socială – până ce un vaccin omologat va deveni disponibil pentru publicul larg, informează telegraph.

Intervențiile ieftine de sănătate publică, cum ar fi purtarea măștilor, igiena mâinilor și măsurile de distanțare socială încă funcționează și ar trebui aplicate până când un vaccin și o terapie mai bună sunt disponibile.

„Cei dintre voi cu puterea și abilitatea de a face acest lucru, vă îndemn să continuați să faceți față provocării tratând ca pe un nou mod de viață”, a adăugat el.