Profesorul Alexandru Rafila atrage atenția că Remdesivir, medicamentul care ar fi de vânzare și pe internet, în mod sigur este contrafăcut. Acest medicament nu se găsește de cumpărat în farmacii, ci se administrează numai în spitale, injectabil, nu sub formă de pastile, și numai pacienților în stare critică.

Eu sunt convins că deja se găsește pe internet. Dar nu se găsește de fapt medicamentul, se găsește un nume și un ambalaj cu o pastilă care poate să aibă efecte grave. Nu se administrează acasă și nu se administrează preventiv! Am avut probleme cu persoane care au luat cantități mari de hidroxiclorochină preventiv – și în România, și în alte țări.

S-a mai întâmplat și în România, cred. E un medicament toxic, sunt medicamente care de obicei se dau în infecții parazitare și ele sunt introduse în terapia bolii, nu în profilaxie”, a explicat Alexandru Rafila la Digi 24.

În ceea ce privește eficiența acestui medicament în tratarea Covid-19, Rafila este rezervat. El spune că informațiile sunt contradictorii și că nu au fost făcute suficiente studii. În plus, profesorul atrage atenția că trebuie luat în calcul și factorul politic și economic care apare în recomandarea acestei terapii.

Remdesivirul, medicamentul care a fost aprobat în regim de urgență de agenția americană FDA ca tratament etiologic pentru Covid-19, este un antiviral, care inhibă replicarea virală, adică multiplicarea virusului. Practic, blochează o enzimă a virusului ce permite replicarea acidului nucleic viral, ARN-polimerază se numește enzima respectivă, și acționează prin blocarea acelei enzime.

Este un medicament dezvoltat cu ceva timp în urmă, a fost încercat fără succes în tratamentul infecției cu virusul Ebola. A mai fost utilizat și în alte infecții produse de alte tipuri de coronavirus și acum este testat pentru introducerea ca terapie în infecția cu noul coronavirus”, a mai declarat Rafila.