Evenimentul Zilei > Actualitate > AVERTISMENT DUR de la inventatorul internetului! Îl folosim zilnic, dar nu știm ce ne paște. Cum va arăta APOCALIPSA VIRTUALĂ
AVERTISMENT DUR de la inventatorul internetului! Îl folosim zilnic, dar nu știm ce ne paște. Cum va arăta APOCALIPSA VIRTUALĂ

AVERTISMENT DUR de la inventatorul internetului! Îl folosim zilnic, dar nu știm ce ne paște. Cum va arăta APOCALIPSA VIRTUALĂ

Inventatorul internetul, Tim Berners-Lee, a avut o reacție neașteptată, într-una din puținele sale ieșiri publice, acuzând giganții IT de monopol.

Tim Berners-Lee, care este cercetător la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) consideră că Facebook și Google ar trebui să-și revoluționeze serviciile, astfel încât să-și reducă din influență.

Inventatorul internetului se declară dezamăgit de starea actuală a web-ului, în contextul scandalului privind folosirea datelor personale, dar și pentru că deseori social media este folosită pentru a răspândi ură, notează Digi24.ro.

De reținut este faptul că Apple, Microsoft, Amazon, Google și Facebook au împreună o capitalizare de peste 3.7 trillioane de dolari, cât PIB-ul Germaniei în 2017.

„Într-o economie de piață normală, când o societate capitalistă se dezvoltă, de obicei avem de-a face cu pioneri într-un anumit domeniu sau o parte sau alta dominându-le pe celelalte. Bineînțeles că în cazul rețelelor sociale, a magazinelor online, acestea tind să funcționeze mai eficient când au mai multe date ale utilizatorilor, mai mulți utilizatori, devin economii la scară, deci în mod natural vei avea o companie care domină sectorul de activitate, iar acum există multă consolidare. De-a lungul istoriei nu cred că am văzut cu adevărat o alternativă reală la oficialitățile antitrust care vin și separă lucrurile.

Cred că există un pericol de concentrare, dar pe de altă parte ar trebui, înainte să le separăm, ar trebui să avem răbdare să vedem dacă nu vor fi până la urmă perturbate, nu de un jucător mic care vine din urmă și le scoate de pe piață, ci mai degrabă de schimbările din piață când atenția consumatorului se îndreaptă deodată către altceva.

Sunt dezamăgit de starea actuală a internetului. Inițial era descentralizat. Le dădea tuturor senzația că sunt apreciați pentru contribuția fiecăruia dintre ei.

Până la un punct, internetul este o platformă neutră, însă Facebook și Twitter nu sunt platforme neutre. Acestea nu sunt o pagina goală, iar internetul ar trebui să fie o pagină goală pe care poți crea orice. Nu puteți da vina pe mine pentru tot ce apare acolo, eu doar am creat acea hârtie”, a spus Tim Berners-Lee.