Evenimentul Zilei > Actualitate > Avertisment dur cu privire la criptomende. Nu vă puteți imagina câte deșeuri produce o singură tranzacție
Avertisment dur cu privire la criptomende. Nu vă puteți imagina câte deșeuri produce o singură tranzacție

Avertisment dur cu privire la criptomende. Nu vă puteți imagina câte deșeuri produce o singură tranzacție

Principalele criptomonede au scăzut în urma unei săptămâni marcate de volatilitate, pe fondul temerilor cu privire la impactul generat de Bitcoin asupra mediului deoarece o tranzacție bitcoin creează aceeași cantitate de deșeuri electronice ca și aruncarea a două iPhone-uri.

În ultima lună, Bitcoinul a trecut pentru pragul de 50.000 de dolari, în condiţiile în care criptomoneda nu a beneficiat de pe urma deciziei din El Salvador, prima ţară din lume care a adoptat activul digital ca moneda oficială de plată.

Analizele efectuate de banca centrală olandeză şi MIT arată că o singură tranzacție cu Bitcoin generează aceeași cantitate de deşeuri electrice ca aruncarea la gunoi a două iPhone-uri.

Rețeaua bitcoin generează anual 30,7 kilotone metrice de deșeuri

Estimăm că întreaga reţea de Bitcoin trece anual prin 30,7  kilotone metrice de deșeuri pe măsură ce echipamentele miniere sunt aruncate, potrivit unui studiu realizat de economiștii Alex de Vries și Christian Stoll.

Numărul se compară cu totalul deşeurilor generate de micile echipamente IT şi telecom într-o ţară ca Olanda”, conform unui studiu publicat în Resources, Conservation and Recycling.

Au existat 112,5 milioane de tranzacții în 2020, astfel încât „echivalează cu cel puțin 272 g de deșeuri pe tranzacție bitcoin”, au spus ei într-o lucrare publicată săptămâna aceasta.

Acest lucru este echivalent în greutate cu două iPhone 12, după cum a subliniat The Guardian , sau cu 0,5 dintr-un iPad, potrivit Digiconomist .

Criticii s-au concentrat mult timp asupra consumului enorm de energie electrică al bitcoinului, dar De Vries și Stoll au spus că oamenii au „ignorat până acum că minerii de bitcoin parcurg o cantitate tot mai mare de hardware de scurtă durată”.

Minarea Bitcoin este procesul prin care computerele rezolvă puzzle-uri complexe pentru a verifica tranzacțiile și sunt recompensate cu monede noi. Este mare consumator de energie, iar majoritatea minerilor folosesc cipuri de calculator specializate cunoscute sub numele de ASIC.

„Durata de viață a dispozitivelor miniere bitcoin rămâne limitată la doar 1,29 ani”, au scris De Vries și Stoll.

Aceștia au spus că cele 30,7 kilotone de deșeuri produse de Bitcoin în fiecare an sunt comparabile cu cantitatea de deșeuri mici de echipamente IT și de telecomunicații produse de o țară precum Olanda.

Rețeaua ethereum încearcă să abordeze problema deșeurilor provenite din exploatarea criptografică.  Cu toate acestea, De Vries și Stoll, de la banca centrală olandeză și respectiv MIT, au remarcat că sistemul financiar tradițional generează și cantități uriașe de deșeuri, de la servere în sucursale bancare până la bancomate vechi.

„Cele șase miliarde de carduri de plată care sunt produse anual – cu o durată de viață cuprinsă între trei și patru ani – ilustrează o scară largă”, au spus aceștia în ziarul publicat în revista Resources, Conservation & Recycling.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: