Imaginea, surprinsă în timpul celui de-al treilea discurs despre starea națiunii rostit de președintele SUA, a făcut înconjurul lumii: Nancy Pelosi, președinta democrată a Camerei Reprezentanților, a rupt ostentativ un exemplar al alocuțiunii prezidențiale a liderului de la Casa Albă.

Avea dreptul Nancy Pelosi să facă un asemenea gest în fața președintelui țării? Pentru Donald Trump, răspunsul este simplu: gestul lui Pelosi este „ilegal”.

Președintele american a revenit asupra gestului făcut de vechea lui inamică. Întrebat de jurnaliști pe peluza Casei Albe, Donald Trump a declarat că Nancy Pelosi a „încălcat legea”, rupând un „document oficial”.

„Cred că a fost ceva teribil (…) A fost un gest lipsit de respect pentru Camera Reprezentanților, pentru țară”, a afirmat Trump.

Totuși, legea nu-i dă integral dreptate lui Trump. Citat de HuffPost, Glenn Kirschenner, fost procuror federal american, a indicat că, dacă legea federală interzice bineînțeles distrugerea documentelor guvernamentale, acest lucru nu se aplică în cazul unei fotocopii a unui discurs prezidențial.

„Legea nu este menită să incrimineze distrugerea copiilor documentelor oficiale”, a spus un alt specialist.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE