Avalanşă la Bâlea Lac. Două corturi au fost îngropate în zăpadă

Avalanşă la Bâlea Lac. Două corturi au fost îngropate în zăpadă Avalanșă la Bâlea Lac. Sursă foto: Salvamont Sibiu

O avalanșă de mari dimensiuni s-a produs la Bâlea Lac, în urma ninsorilor abundente, anunță Serviciul Județean Salvamont Sibiu. Valul de zăpadă a ajuns până în zona de chioșcuri și a îngropat corturile a doi turiști.

Potrivit salvamontiștilor, turiștii au avut mare noroc, pentru că în momentul producerii avalanșei nu se aflau în corturi.

„Avalanșa are o coroană foarte mare, de aproximativ 200 de metri. Zăpada a ajuns până la zona de chioșcuri și a îngropat corturile a doi turiști care, din fericire, în acel moment se aflau în cabană la un ceai. Astfel, le-au fost îngropate doar corturile și bagajele. Cei doi nu erau în zona de abrupt, dar totuși zăpada a ajuns până acolo și din câte am văzut, au săpat deja la un metru jumătate, doi metri în zăpadă și încă nu au dat de corturi”, spune Dan Popescu, șeful Salvamont, potrivit Turnul Sfatului.

Avalanșă la Bâlea Lac. Recomandările salvamontiștilor

Salvamontiști

Salvamontiștii fac recomandări. Sursă foto: Facebook

În ultimele 24 de ore, Serviciul Public Judetean Salvamont Sibiu a fost solicitat pentru a sprijini cu UTV-ul cu senile din dotare, a personalului de serviciu tehnic din cadrul Electrica pentru remedierea defectiunilor aparute in zona Păltinis. Întrucât vremea s-a schimbat radical în ultimele zile, iar la munte s-au înregistrat ninsori abundente, salvamontiștii vin cu câteva recomandări.

Ne puteți urmări și pe Google News

„ Nu plecați în zone necunoscute, mai ales când e risc de avalanșă. Folosiți echipament adecvat. Salvamontiștii sau ghizii montani pot folosi detectorul de căutare în avalanșă și știu cum să facă o căutare în avalanșă și totuși, o practică tot timpul pentru a fi mai rapizi și gata când este nevoie. Căutarea este un lucru dificil, și găsirea unui semnal de sub zăpadă nu este suficient. Complicat este să găsești persoana sub zăpadă cu o sondă și este foarte important să știi cum să sapi eficient pentru a o găsi rapid. Acest lucru necesită practică, practică și parctică. Deci, cunoașterea căutării nu înseamnă doar că putem găsi semnalul între emițător și receptor”,  se arată pe pagina de Facebook a Salvamont.

În sezonul de iarnă, salvamontiștii  au avut 4.272 intervenții, dintre care, 3.006 intervenții s-au derulat pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, 1.211 acțiuni au avut loc în restul zonei montane. De asemenea, salvamontiștii au acționat pentru salvarea a  284 persoane.  Salvamont a avut  63 intervenții  în afara zonei montane.