Evenimentul Zilei > Economie > Molima schimbă radical regulile de transport. Aglomerația din autobuz va deveni istorie
Molima schimbă radical regulile de transport. Aglomerația din autobuz va deveni istorie

Molima schimbă radical regulile de transport. Aglomerația din autobuz va deveni istorie

Autoritățile din mai multe state europene care se pregătesc să iasă din carantină recomandă mersul pe bicicletă ca alternativă la transportul în comun. Astfel ar fi evitată aglomerația din autobuze sau trenuri și s-ar evita răspândirea coronavirusului. Între cei care se orientează spre bicicletă sunt parizienii, milanezii și berlinezii, susține Bloomberg.

Bicicleta este o soluţie potrivită în contextul actualei pandemii, deoarece permite deplasarea în condițiile respectării normelor privind distanțarea socială. Cei care o folosesc ca să meargă la muncă evită să se înghesuie în autobuze și în trenurile aglomerate unde sunt șanse mari că contacteze virusul.

Potrivit asociației Club des Villes et Territoires, care promovează mersul pe bicicletă, această modalitate de transport permite păstrarea distanţei sociale, iar acest lucru este deosebit de important în actuala perioadă. În opinia reprezentanților asociației, teama faţă de mijloacele publice de transport este posibil să persiste şi dincolo de încheierea carantinei, iar bicicleta reprezintă o alternativă.

Ministrul francez al Ecologiei a solicitat unui grup care promovează mersul pe bicicletă să ajute la amenajarea unor piste temporare pentru bicicliști, măsură care permite respectarea reglementărilor privind distanțarea socială.

„În acest moment, vorbim de piste temporare pentru biciclete, puse la punct de autorităţile locale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Ecologiei din Franţa, adăugând că planul pe termen lung privind construcţia de trasee pentru biciclete continuă.

În lunile următoare, autoritățile din Milano vor pune la dispoziția bicicliștilor și pietonilor o suprafață de 35 de kilometri din străzile orașului, astfel încât navetişti să evite transportul public şi blocajele în trafic după ridicarea restricţiilor.

Și Germania a decis să îşi modernizeze infrastructura destinată bicicletelor din cauza coronavirusului. Landul Baden-Wuerttemberg, unde îşi are sediul grupul auto Daimler AG, îşi va dubla finanţarea alocată în acest an pentru construcţia de trasee destinate bicicletelor şi pietonilor, până la 58 de milioane de euro. Trasee pentru bicicliști au fost amenajate și în Berlin, pentru a permite călătoria sigură și pentru a evita accidentele inutile.