Conform informării oficiale a Spitalului Județean, ”La Spitalul Județean s-a prezentat în data de 15 august, prin transfer, un pacient în vârstă de 68 de ani cu hemoragie digestivă superioară  exprimată prin  melenă si sindrom anemic sever. Investigațiile au confirmat diagnosticul de ulcere multiple sângerânde și a fost internat la terapie intensivă  unde a beneficiat de tratament specific pacientului critic. Cu toate acestea, starea generală a pacientului s-a agravat. În data de 19 august,  la ora 23:45, barbatul  a decedat în urma unui stop cardio-respirator.” Sitalul a transmis și că ”pacientul era în evidență  și tratament pentru o serie de afecțiuni cardiace și digestive, printre care și  fibrilație atrială permanentă  pentru care avea indicație de tratament anticoagulant.”

DSU a transmis la rândul său că un echipaj SMURD a îngrijit pacientul în data de 10 august, punctând însă că acesta prezenta afecțiuni cardiace mai vechi dar și că a refuzat, prin semnătură, transferul la o unitate medicală. Deocamdată autoritățile așteaptă rezultatele necropsiei pentru a determina cauza efectivă a decesului. Cu toate acestea, informațiile transmise până în acest moment de Departamentul pentru Situații de Urgență sugerează că afecțiunile cronice mai vechi ale persoanei în cauză ar fi putut sta la baza decesului. 

Clarificările transmise de instituția condusă de Raed Arafat vin în contextul în care mai multe surse publice neoficiale au căutat să sugereze că moartea bărbatului ar fi cauzată de participarea acestuia la protestul din Piața Victoriei. Mai mulți reprezentanți ai protestatarilor au căutat să speculeze că mijloacele folosite de jandarmi în timpul intervenției împotriva protestatarilor violenți din Piața Victoriei ar fi fost neomologate. Atât Jandarmeria cât și oficiali din rândul procuraturii au punctat însă foarte clar că toate mijloacele folosite erau omologate și conforme cu legislația în vigoare. De altfel, Raed Arafat a declarat imediat după protest că a fost asigurat de producătorul gazelor iritante folosite de jandarmi că acestea sunt conforme cu toate standardele europene și internaționale în vigoare. Informația a fost confirmată de cel puțin un reprezentant al jandarmeriei care a punctat că astfel de elemente de control al mulțimilor nu pot tranzita niciun stat U.E. dacă nu au certificate de omologare și conformitate. Conform aceleiași surse, gazele respective au fost aduse de la un producător extern, ceea ce demonstrează că mai multe state membre ale U.E., tranzitate de substanțele iritante respective, au recunoscut certificatele de omologare și conformitate ale substanței. Raed Arafat a punctat în acest sens că ”La persoanele expuse mai mult, este posibil ca efectele să mai persiste. Să mai apară dureri la nivelul gâtului sau iritaţia mucoaselor”. Declarația lui Raed Arafat sugerează în mod direct că gazele iritante nu pot genera complicații sau probleme de sănătate auxiliare care să pună în pericol viața persoanelor expuse la substanțele respective.