Tânărul cancelar Sebastian Kurz (33 de ani) a obținut în alegerile generale anticipate din Austria o victorie mai confortabilă decât indicau sondajele, în detrimentul fostului său aliat la guvernare.

La patru luni după ce a fost dat jos printr-o moțiune de cenzură, Kurz revine întărit din această încercare politică. Potrivit rezultatelor exit-poll-urilor, partidului conservator OVP al acestuia a obținut 37% din voturi, cu 5 procente mai mult decât în precedentele alegeri ddin 2017.

Fostul său partener de la guvernare, formațiunea naționalistă și anti-imigrație și anti-islam FPO, a suferit în schimb o înfrângere usturătoare, minat de acuzațiile de corupție și de o înregistrare video care îl implica în relații dubioase cu Rusia.

Cu 16% obținute duminică, FPO pierde 10 procente față de alegerile precedente. Demisia fostul vice-cancelar Heinz-Christian Strache din fruntea partidului, acuzat că a promis contracte publice unei false nepoate a unui oligarh rus în schimbul susținerii financiare a Moscovei – faimosul scandal Ibizagate – nu a fost suficientă pentru a liniști electoratul.

Cu atât mai mult cu cât împotriva lui Strache au apărut noi suspiciuni privind deturnarea unor fonduri publice, afacere care l-ar putea duce în fața justiției.

Eșecul FPO face mai dificilă refacerea coaliției de guvernământ anterioare, complicând jocurile politice. „Ne pregătim de opoziție”, a declarat noul lider al partidului naționalist, Norbert Hofer, care a cerut schimbări în organizarea formațiunii. FPO și-a bazat campania electorală cerându-le austriecilor continuitate la guvernare și avertizând asupra pericolului pe care în reprezintă o revenire a Stângii.

Într-adevăr, nu este exclusă o Mare Coaliție, după modelul celei din Germania, între Conservatori și Social-Democrați, aceștia din urmă obținând 22% în alegerile de duminică. Totuși, deși s-a clasat pe locul II, SPO se află pe un trend descendent, și a pierdut cinci procente față de alegerile din 2017.

Deși aflați cu FPO în opoziție pe tema imigrației, Verzii, care au obținut 13%, respectiv o creștere de 10% (!) față de alegerile din 2017.

Acest lucru demonstrează un interes crescut al Austriei față de temele ecologiste, acestea fiind foarte prezente în campania electorală.

În fine, Kurz mai are un as în mânecă pentru formarea guvernului, un parteneriat cu partidul liberal NEOS, care a obținut 8% și ale cărui linii politice principale sunt crearea Statelor Unite ale Europei, democrația directă și renunțarea de către Austria la serviciul militar obligatoriu.

Dacă decizia FPO de a trece în opoziție se va menține, Sebastian Kurz va avea mari dificultăți să formeze un guvern de dreapta, și mai ales unul care să continue politicile anti-imigrație ale vechiului executiv.