Evenimentul Zilei > Social > AUR contestă noua carte electronică de identitate. Nedumeririle persistă
AUR contestă noua carte electronică de identitate. Nedumeririle persistă

AUR contestă noua carte electronică de identitate. Nedumeririle persistă

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) consideră, că noile cărți de identitate, aflate deja în teste la Cluj, reprezintă „încă un pas înainte spre ștergerea identității naționale”. Pe o pagină de socializare, reprezentanții partidului au pus mai multe întrebări legate de noul card electronic de identitate.

Noul card electronic de identitate, care va înlocui treptat actuala carte de identitate, este în teste la Cluj pentru următoarele șase luni iar ulterior, până la sfârșitul anului viitor, toate serviciile de evidență a populației din țară vor putea emite noile buletine.

Pe o pagină de socializare a Alianței pentru Unirea Românilor, sunt puse mai multe întrebări despre noua carte electronică de identitate.

Întrebările puse de reprezentanții AUR

„Întrebări legitime cu privire la noile buletine:

– De ce nu apare tricolorul?

– De ce a fost înlocuit SEX cu GEN?

– De ce nu a existat o dezbatere publică înainte de a începe emiterea noilor buletine?

– Este acesta încă un pas înainte spre ștergerea identității naționale și reeducarea populației?”, au scris pe pagina de Facebook, reprezentanții AUR.

Declarațiile ministrului Lucian Bode

„Noua carte electronică de identitate va permite titularului autentificarea în Platforma informatică de asigurări de sănătate şi va asigura suportul tehnic necesar în vederea folosirii semnăturii electronice, pentru reducerea birocraţiei în relaţiile cetăţeanului cu autorităţile publice. Emiterea cărţii electronice de identitate este rezultatul unei colaborări inter-instituţionale, fiind un moment crucial pentru ceea ce înseamnă atât parcursul instituţional al serviciilor publice, cât şi facilităţile de care cetăţeanul român va putea beneficia odată cu deţinerea noului document”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, în contextul lansării cărţii electronice de identitate.

Ministrul a explicat, cu ceva timp în urmă, că va urma o a doua etapă, estimată să dureze aproximativ 4-5 luni, în care va creşte capacitatea de preluare a cererii şi volumul de cărţi electronice de identitate emise, în scopul determinării nevoilor de producţie.

Proiectul va fi extins la nivel național

Premierul Florin Cîţu şi-a exprimat convingerea că proiectul privind Cartea Electronică de Identitate, lansat recent la Cluj-Napoca, va fi extins la nivel naţional, în termenul stabilit de 18 luni, subliniind că viitorul este al digitalizării şi al informatizării serviciilor publice.