Evenimentul Zilei > Actualitate > Autoritățile, depășite de situație. Încă șase zone, în carantină. Ordinul a fost semnat
Autoritățile, depășite de situație. Încă șase zone, în carantină. Ordinul a fost semnat

Autoritățile, depășite de situație. Încă șase zone, în carantină. Ordinul a fost semnat

România continuă să intre pe bucăți în carantină. Începând de la miezul nopții de luni spre marți sase UAT-uri, inclusiv municipiile Alba Iulia, Blaj şi Sebeş, în carantină.

Carantina zonală va intra în vigoare începând de la miezul nopţii de luni spre marţi, timp de 14 zile, în municipiile Alba Iulia, Blaj şi Sebeş, oraşele Abrud şi Cugir şi comuna Ciugud, având în vedere situaţia epidemiologică din localităţile respective, generată de coronavirus.

„Vă informăm că în Monitorul Oficial nr.1085 şi 1086 din 16 noiembrie au fost publicate ordinele şefului DSU privind instituirea carantinării zonale în Alba Iulia, Blaj, Sebeş, Abrud, Cugir şi Ciugud. Instituirea carantinei intră în vigoare din data de 17 noiembrie orele 0,00”, au transmis, luni seara, reprezentanţii Instituţiei Prefectului judeţul Alba.

Cu o zi înainte, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Alba a adoptat mai multe hotărâri în baza cărora a solicitat Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei emiterea ordinului Comandantului Acţiunii pentru instituirea pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 17 noiembrie, ora 00,00, a măsurii de carantinare a UAT-urile în cauză.

Astfel, odată cu instituirea carantinei, va fi strict interzisă intrarea/ieşirea din UAT-urile carantinate prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene, comunale şi forestiere. Circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor va fi interzisă, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza Declaraţiei pe proprie răspundere, legitimaţie de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

În ce condiții vor putea oamenii să părăsească locuințele

Ieşirea persoanelor din locuinţă va fi permisă doar pe bază de Declaraţie pe proprie răspundere, legitimaţie de serviciu sau adeverinţă eliberată de angajator, după caz.

În intervalul orar 6,00-22,00 se va putea circula doar în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi, pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani se vor putea deplasa în acest scop în intervalul 10,00 – 13,00, iar persoanele cu vârsta sub 65 de ani în intervalele orare 6,00 – 10,00, respectiv 13,00 – 20,00.

Oamenii vor putea ieşi din case pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, vor putea face deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală, cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice, respectiv în scopul donării de sânge, în scop umanitar sau de voluntariat, pentru realizarea de activităţi agricole. Producătorii agricoli se vor putea deplasa pentru comercializarea de produse agroalimentare.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE