Evenimentul Zilei > Social > Un august în flăcări. Mitingul diasporei fără diasporă, dar cu multe provocări
Un august în flăcări. Mitingul diasporei fără diasporă, dar cu multe provocări

Un august în flăcări. Mitingul diasporei fără diasporă, dar cu multe provocări

Mâine ar urma să aibă loc mitingul diasporei, un protest al românilor care trăiesc în afara granițelor. A fost anunțat drept mitingul de un milion de oameni. Apoi, din cauza unui individ, imaginea protestului a degenerat. S-a vehiculat versiunea unui scenariu care părea desprins din fi lmele de groază: flăcări, fum, sânge, jandarmi omorâți. A fost propagat în spațiul public de un protestar #rezist, Ovidiu Grosu, care s-a erijat în port-drapelul mitingului diasporei anunțat pentru mâine, 10 august, în București. Organizatorul inițial, Emanuel Cioacă, a renunțat la protest și dă vina pe autorități.

Ideea mitingului de un milion nu a pornit de la o reuniune a Diasporei, ai cărei cetățeni sunt, pe bună dreptate, nemulțumiți de multe dintre lucrurile care se petrec în țara pe care au părăsit-o de bună voie sau de nevoie.

Coagulatorul autoproclamat al acestora este un politician, mai exact un fost membru al PSD care, până nu demult, în 2015 mai exact, lupta pentru „schimbarea mentalității și percepției românilor din străinătate față de PSD”, precum și „căștigarea alegerilor din 2016 de către PSD”. Emanuel Sorin Cioacă era vicepreședintele PSD Diaspora, originar din Teleorman.

Organizatorul s-a supărat, și-a luat milionul și a plecat

Emanuel Cioacă, preşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni, organizație înființată în urmă cu 4 luni, a depus cererea de autorizare a mitingului în luna iulie. Primăria Municipiului Bucureşti a aprobat organizarea mitingului, dar a găsit o altă soluție pentru spațiu deoarece în Piața Victoriei, locul pentru care s-a cerut autorizație, nu încap un milion de oameni (Bucureștiul are 1,9 milioane de locuitori).

Zilele trecute Emanuel Cioacă a anunțat că nu îşi asumă mitingul din 10 august, pentru că nu a semnat niciun protocol cu Primăria Capitalei, deoarece instituţia nu i-a transmis prin e-mail protocolul. Cioacă voia să vină la București, să se organizeze, dar ar fi vrut să se documenteze înainte.

Evenimentul Zilei a scris în luna iulie despre Cioacă și declarațiile pe care foștii lui colegi de partid le făceau despre el . Deputatul Liviu Pleșoianu spunea că Cioacă a primit sprijin financiar de la Olaf Schreglmann, directorul Executiv SPD Bavaria (Partidul Social Democrat din Germania).

„Organizatorul mitingului din 10 august nu face altceva decât o mega-acțiune de marketing menită să-i aducă vizibilitate, notorietate”, a spus Pleșoianu.

Notorietatea lui Cioacă a pălit în fața lui Grosu

Nu se știe câți români din diaspora a reușit Emanuel Cioacă să convingă să vină în România, altfel decât în concediu, pentru a-și revedea copiii și pe cei dragi, dar un alt „revoluționar” a reușit nu doar să atragă atenția asupra lui, dar și să-i determine pe cei care aveau de gând să protesteze pașnic să se gândească de două ori înainte de a se asocia cu un personaj care vrea „morți și sânge”.

Protestatarul Rezist, Ovidiu Grosu, care susține că locuiește în Danemarca, a declarat, luni seara, într-un interviu la Antena 3, că pe 10 august protestul organizat de diaspora se va lăsa cu sânge și manifestanții vor avea dreptul să ucidă jandarmii. Grosu susține că este organizatorul protestului din 10 august al românilor din diaspora. „Nu am vrut să ies în evidență. Flăcări, fum și sânge pe străzi, probabil că așa se va rezolva problema. Nu există altă variantă. România a intrat deja în revoluție. Oricine încearcă să oprească această revoluțe va fi judecat de tribunalul internațional. Eu vorbesc despre revoluție, nu de un protest. Orice jandarm care ni se opune va fi judecat dacă mai ajunge acolo, pentru că avem dreptul să îl ucidem. Din punct de vedere juridic, dacă ai de a face cu structuri criminale, ai voie. Eu am dreptul să îi iau viața, să îi iau pistolul și să îl împușc în cap dacă se opune. Îmi susțin aceste afirmații”, a declarat Grosu.

Grosu, pus sub control judiciar

După aceste afirmații, procurorii DIICOT – Structura Centrală s-au sesizat din oficiu și „au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Grosu Ovidiu, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare publică”, punându-l sub control judiciar. Îi este interzis să folosească internetul, precum și alte restricții legate de deținere de arme, participare la adunări publice, interviuri. De asemenea, nu are voie să depășească limita teritorială a județului de reședință.

 

Liberalii sunt încurajați să participe la miting

Am încurajat prezenţa oricărui membru al PNL, în special din diaspora, care este prezent în Bucureşti, de asemenea şi colegii mei care vor să participe, simpatizanţii PNL. Fiind vorba de un miting anti-PSD, am încurajat membrii şi simpatizanţii PNL să participe la acest miting. . (Ludovic Orban)

Diaspora vine din Oltenia

Haideți să vedem întâi mitingul. Eu nu cred că este mitingul diasporei, atâta timp cât vine un partid politic și spune că își ia membrii și simpatizanții care sunt, în mod evident, din țară. În Oltenia știu că deja au închiriat autocare și autobuze ca să ajungă la miting. (Olguta Vasilescu)

Dacian Cioloș

Vineri, 10 august, este adunarea diasporei, la care cu siguranţă se vor alătura şi mulţi români din ţară. Este o întâlnire-simbol care, din punctul meu de vedere, nu trebuie folosită politic. Cu siguranţă, în piaţă vor fi şi membri ai Platformei RO100 şi ai Mişcării România Împreună, dar vor fi acolo în calitatea lor de români din diaspora sau de susţinători ai mesajelor lor.

Liviu Dragnea

Nu va fi un miting de un milion, dar nu cred că m-aţi auzit pe mine vreodată să încerc să opresc pe cineva să facă miting sau să protesteze.

Alarmă de gradul zero

Potrivit unor surse din Ministerul de Interne, autoritățile au date că la acest miting se va recurge, nu doar la provocări, ci și la acțiuni extrem de violente. Există indicii că unii manifestanți vor avea arme albe, dar, și altele mai periculoase.