Firmele care produc aceste ventilatoare, de plămân artificial, după cum li se mai spune acestor aparate, au anunțat că au blocat o comandă de 3.42 milioane lei, făcută de Spitalul Județean Cluj.

Directorul acestui spital, Petru Șușcă, a declarat că îi va cere ajutorul de urgență primului ministru pentru a debloca, pe cale diplomatică, acest import.

„Vestea rea este că, deși am comandat 30 de ventilatoare, din păcate, astăzi am primit o notificare prin care ni s-a transmis că termenul nu poate fi respectat, așa că ventilatoarele nu vor sosi în timp util. Ventilatoarele sunt o investiție pe care o suportam din veniturile proprii ale Spitalului și costau 3.427.000. Nu aveam probleme să alocăm aceste fonduri. Fac un apel către Guvern, la domnul prim-ministru, să ia legătura cu ambasadele, astfel încât producătorii din China, Bangladesh, India sau SUA, să încerce să livreze cât mai multe echipamente de protecție”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Cluj, Petru Șușcă.

În scurt timp, președintele Consiliul Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat că se implică în această criză și îl va contacta direct și urgent pe Ludovic Orban.

„Îl asigur pe domnul Șușcă că voi face demersuri în mod direct prim-ministrului. Nu o să aștept ca dânsul să ia informația din presă, ci o să-i transmit chiar eu, în mod direct, această solicitare în regim de urgență pentru a le primi cât mai repede”, a spus Tișe.

Managerul Șușcă a găsit o soluție pentru a acoperi și criza capacității de testare a celor care sunt suspecți de infectare cu noul coronavirus.

„Vom transfera două echipamente la Centrul de Cercetare Imogen și sperăm că vom începe să testăm de săptămâna viitoare câte 150-200 de persoane pe zi. Avem și voluntari. Se vor detașa două persoane de la UBB care ne vor sprijini și vor lucra 12 ore pe zi, 7 zile din 7”, a spus Șușcă.