Evenimentul Zilei > Actualitate > Au MURIT 54 de oameni până se va declara EPIDEMIE DE GRIPĂ
Au MURIT 54 de oameni până se va declara EPIDEMIE DE GRIPĂ

Au MURIT 54 de oameni până se va declara EPIDEMIE DE GRIPĂ

Dacă în cursul dimineții de marți, bilanțul era de 48 persoane decedate de gripă, autoritățile sanitare au în cursul serii că încă 6 persoane au murit. Numărul morților de gripă a ajuns astfel la 54, pe 29 ianuarie.

Două dintre cele 6 victime ale gripei, anunțate marți seară, sunt din județul Prahova. Este vorba despre o tânără de 34 de ani, conirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, și de un bărbat de 78 de ani, cu același diagnostic.
Alte două persoane decedate sunt din București. Sunt două femei, de 62, respectiv 63 de ani. O a cincea victimă, un bărbat de 62 de ani, este din județul Sibiu. Cea de-a șasea victimă, care a urcat bilanțul la 54 de morți, este un bărbat din Sălaj, în vârstă de 57 de ani, scrie observator.tv.
Deocamdată, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, nu a acceptat ca în România să fie declarată epidemie de gripă. Dar nu numai ţara noastră a fost lovită de gripă. Situaţia este foarte gravă şi în alte ţări ale Europei. De exemplu, în Croaţia cinci persoane au decedat din cauza acestui virus, iar numărul celor bolnavi a depăşit 5.000. Situaţie alarmantă există, de asemenea, în Macedonia şi Serbia unde numărul de îmbolnăviri a crescut escaladant.
„Este un virus foarte puternic, cu o perioadă de incubație foarte scurtă. De când ne infectăm până la simptome, doar câteva zile. Și se transmite foarte ușor pe cale aeriană. Gripa ca atare afectează în mod deosebit copii, gravide, bătrâni, oameni cu cancere și alte boli. Oameni cu o stare de sănătate foarte bună, mai rar”, a declarat Carmen Cristescu, medic specialist Medicina Internă, asistent universitar Catedra de Virusologie.