Reacții la nivel planetar după ce Facebook, Instagram și WhatsApp au căzut total. Unde s-au mutat zeci de milioane de utilizatori

Reacții la nivel planetar după ce Facebook, Instagram și WhatsApp au căzut total. Unde s-au mutat zeci de milioane de utilizatori

Problemele pe care le-au avut cei de la Facebook au bulversat lumea la nivel mondial. Cei de la Twitter au avut de câștigat după această cădere.

Probleme fără precedent pentru Facebook, Instagram și WhatsApp, înregistrate luni. Sute de milioane de utilizatori nu au avut acces la aceste servicii, care au devenit nefuncționale. Rețelele de socializare și aplicația au căzut în jurul orei 18.00 după amiaza, ora României. Abia la ora 01.00 problemele au fost remediate.

Ce probleme au cauzat o cădere de proporții a Facebook, Instagram și WhatsApp

Nimeni nu a mai putut posta sau trimite mesaje pe serviciile de messenger. Cei de la Facebook au explicat într-un articol cauza căderii fără precedent: „schimbările realizate la configurarea ruterelor care coordonează rețelele de trafic dintre centrele de date ale companiei”, care au dus la întreruperea comunicării cu rețeaua de internet. „Această întrerupere a traficului în rețele a avut un efect în cascadă asupra comunicării dintre centrele noastre de date, oprind serviciile noastre”.

Cauza tehnică a problemelor este o eroare DNS (sistem de nume de domeniu, abreviat DNS, în engleză Domain Name System) – ceea ce înseamnă că site-urile și aplicațiile nu pot fi văzute pe „harta” internetului. Ce a cauzat această eroare DNS însă? Compania Cloudfare, care furnizează expertiză tehnică, e explicat că problema inițială a fost provocată de o eroare a BGP (Border Gateway Protocol) – un mecanism care conectează literalmente rețelele din care este formată marea rețea numită internet.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2019, Facebook a suferit cea mai mare cădere a sa de ani de zile și a anunțat doar că aceasta „a fost cauzată de o problemă” în timpul „unor operațiuni de mentenanță de rutină”.

Lumea s-a mutat pe Twitter, acolo unde au curs glumele

Mulți „internauți” s-au mutat pe Twitter, în perioada în care cei de la Facebook au avut probleme. „Salutare literalmente tuturor”, au transmis administratorii de la Twitter, iar aplicația s-a umplut de glume la adresa celor de la Facebook.

„Mi-aș dori să pot primi credit pentru că Facebook nu este activ, dar este mai probabil ca cineva să fi apăsat un buton accidental. Lumea poate fi mai puțin toxică prin aceste momente de liniște”, a scris o persoană.

Un alt utilizator a urat la revedere aplicației WhatsApp și a salutat rivalii de la Telegram.