4 februarie

 

Atenuarea inegalităților între copii. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

Pe 4 februarie s-au născut Francois Rabelais, Gerarad Philippe, Charles Lindbergh, Alice Cooper, Alfred Mendelsohn, Carmen Trandafir, Constantin Piliuţă, Denisa Comănescu, Vasile Cârlova.

O zi de joi „normală”, cât de normală poate fi o zi în care nu se posteşte, guvernată de Jupiter, zeul cel mare, șeful. Cu mai toate planetele concentrate într-un ”colț” al horoscopului, în nici cinci zodii, exceptând Luna în ultimul cuadrat. Mercur, retrograd, în Vărsător, unde este o mare aglomerare de corpuri cerești. Tradiţional, o zi fără mare încărcătură emoţională. În calendarul creştin sunt vreo doi sfinţi, ca în aproape fiecare zi: Isidor Pelusiotul şi Avramie.

Calendarul vechi, pastoral sau al agricultorilor, ”Kalendarul” nu înregistrează nicio menţiune. Sigur, 4 februarie este ziua limită a Filipilor de iarnă, dar atât pe 3 cât şi pe 4 februarie nu se mai ştie ce se făcea, care erau ritualurile. Probabil că se făcea curăţenie în casă, se spălau veşmintele şi albiturile de atingerea petrecăreţilor şi a vinului roşu, iar bărbaţii se legau la cap după atâta mahmureală. Serbările iernii s-au sfârşit, în fine, lenea şi petrecerea se pun în cui şi începe munca grea, neobosită, pregătirea noului ciclu agricol şi pastoral.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE