Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a reacționat în urma comunicatului Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), potrivit căruia intenţia Parlamentului este de a modifica legea RCA, astfel încât păgubitul sa primească direct o sumă de bani calculată de către asigurator, în caz de daună, fără ca păgubitul să cunoască valoarea reală a costului de reparaţie a autovehiculului său avariat”.

Modificarea legii aplicabile asigurărilor RCA nu va schimba principiul de bază al asigurării – acela de a acoperi 100% pagubele survenite în urma accidentelor auto, contrar informaţiilor vehiculate în spaţiul public, susţin reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Reprezentanţii UNSAR subliniază că, potrivit legii, „toate companiile de asigurări din România vor continua să acopere integral daunele, conform constatărilor şi procedurilor legale în vigoare”.

„Industria de asigurări nu vizează schimbarea legislaţiei în sensul unei acoperiri parţiale a daunelor de către asigurători. Societăţile de asigurări din România urmăresc să ofere produse şi servicii care răspund nevoilor clienţilor, iar poliţele RCA reprezintă o componentă importantă a pieţei locale.

UNSAR şi BAAR nu au susţinut şi nu vor susţine nicio modificare legislativă prin care asiguraţii să fie obligaţi să acopere o parte a daunelor rezultate din accidente, atunci când riscurile sunt acoperite de poliţe RCA valide.”, se menţionează în comunicatul UNSAR

Alertă! Milioane de șoferi vor fi afectați. Valoarea RCA explodează

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) revine cu precizări în ceea ce privește tarifele RCA. Valoarea RCA ar putea ajunge la 400 de euro.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) revine cu precizări: în timp ce Franța anunță un plan de salvare de 8 miliarde de euro pentru industria auto, multinaționalele din asigurări care operează în România lansează propuneri care, dacă vor fi adoptate de Parlamentul României, vor crea o gaură de sute de milioane de euro la bugetul de stat și o pagubă de peste 500 de milioane de euro industriei auto din România.

Pe de o parte, asiguratorii solicită liberalizarea prețul RCA, astfel incat, prețul RCA să poată crește după pofta asiguratorului, fără niciun fel de regulă și fără ca veșnic neputincioasa Autoritate de Supraveghere Financiară să mai poată schița vreun gest împotriva valului de creștere a tarifului RCA care va urma treptat, în următorii 5 ani.

Este foarte proabil ca în cazul adoptării de către Parlamentul României a propunerilor UNSAR, prețul mediu al poliței RCA să ajungă în următorii ani la nivelul prețului din țările vest europene, respectiv, la aproximativ 400 de euro/RCA.

Pe de alta parte, asiguratorii vor reducerea costurilor de despăgubire, după propria lor evaluare, fără a ține cont de costurile reale de reparație. Valoarea costurilor de despăgubire după propria lor evaluare este, de fapt, binecunoscuta “regie proprie” – generatoarea de evaziune fiscală și activități neautorizate de reparație.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE