Evenimentul Zilei > Vremea > Atenție, șoferi! Pericol mare pe șosele. S-a anunțat Cod galben de ceață în mai multe județe
Atenție, șoferi! Pericol mare pe șosele. S-a anunțat Cod galben de ceață în mai multe județe

Atenție, șoferi! Pericol mare pe șosele. S-a anunțat Cod galben de ceață în mai multe județe

Meteorologii vin cu vești proaste pentru șoferi. În ziua de Lăsatul secului va fi ceață în mai multe județe ale țării. A fost emis un Cod galben.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică dimineaţă mai multe avertizare nowcasting Cod galben de ceaţă densă şi condiţii de formare a gheţuşului în zone din şapte judeţe.

Astfel, potrivit meteorologilor, până la ora 13.00, în zona joasă a judeţului Mureş şi în cea depresionară din Harghita se va semnala ceaţă, care determină scăderea vizibilităţii, local, sub 200 de metri, iar izolat sub 50 de metri. În aceste zone, în funcţie de condiţiile locale, fenomenele menţionate vor favoriza formarea gheţuşului.

Ceață și ghețuș. Avertismentul ANM

Până la ora 11. 00, avertizează ANM, va fi ceaţă, vizibilitate redusă şi posibil gheţuş în judeţele Olt, Dolj şi zona joasă a judeţului Alba, iar până la ora 10:00 în localităţile Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Apahida, Viişoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Căşeiu, Cojocna, Bonţida, Iclod, Luna, Feleacu, Jucu, Mica, Mintiu Gherlii, Dej, Sic, Cuzdrioara, Călăraşi, Fizeşu Gherlii, Câţcău, Vad, Dăbâca, Sănduleşti, Tureni, Aiton, Jichişu de Jos şi Ploscoş din judeţul Cluj. În aceste localităţi izolat se va semnala şi chiciura.

De altfel, ANM a anunțat că vremea va intra într-un proces de răcire pe parcursul următoarelor două săptămâni,  la nivelul întregii ţări. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată după data de 17 noiembrie.

Recomandări de la Poliția Rutieră

Poliția Rutieră recomandă conducătorilor auto să folosească sistemele de iluminare și dezaburire, să reducă semnificativ viteza de deplasare, să mărească distanța de siguranță între vehicule şi să circule prudent, fără a efectua manevre riscante, reamintind totodată șoferilor că, în cazul în care carosabilul va fi acoperit de gheață, este obligatorie circulația doar cu anvelopele de iarnă.