Evenimentul Zilei > Social > Atenție, părinți, se dau burse pentru elevi! Câți bani oferă statul român
Atenție, părinți, se dau burse pentru elevi! Câți bani oferă statul român

Atenție, părinți, se dau burse pentru elevi! Câți bani oferă statul român

Un proiect de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Educației arată valoarea burselor pe care statul român le oferă elevilor.

Astfel, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar, în anul şcolar 2020-2021, este de 150 lei.

„Bursele se alocă din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcţie de posibilităţile financiare ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale”, se arată în proiect.

Potrivit notei de fundamentare, actul normativ are drept scop susţinerea activităţii de învăţare „de înaltă performanţă”, precum şi scăderea abandonului şcolar al elevilor şi asigurarea accesului egal la educaţie al tuturor copiilor.

„Se urmăreşte stabilirea unui cuantum minim unic al burselor la nivel naţional, necesar autorităţilor publice locale pentru previzionarea cheltuielilor bugetare în anul şcolar următor”, se mai precizează în nota de fundamentare.