Evenimentul Zilei > Actualitate > ATENȚIE LA VĂMI. Sistemul Informatic NU VA FUNCȚIONA în weekend
ATENȚIE LA VĂMI. Sistemul Informatic NU VA FUNCȚIONA în weekend

ATENȚIE LA VĂMI. Sistemul Informatic NU VA FUNCȚIONA în weekend

Direcţia Generală a Vămilor (DGV) a anunțat că Sistemul Informatic Integrat va fi indisponibil în acest weekend, deoarece se lucrează la îmbunătățirea lui. Măsura afectează doar agențiii economici care vor trebui să aștepte mai mult pentru formalitățile vamale. Afectate vor fi vămile de la granițele cu Ucraina, Moldova sau Serbia, țări care nu se află în Uniunea Europeană.

DGV transmite că oprirea sistemului informatic se face „în vederea implementării noilor componente prevăzute în cadrul proiectului <<Implementarea politicii de securitate IT în contextul Codului Vamal Modernizat European>>”.

Din această cauză, având în vedere necesitatea pregătirii Sistemul Informatic Integrat Vamal, acesta va fi indisponibil începând de vineri după-amiaza, 18 iulie 2014, ora 17.00 până luni dimineaţa, 21 iulie 2014, ora 08.00.

„Practic, este vorba de o updatare a softului. S-a decis întreruperea în week-end pentru a nu fi aglomerație iar măsura afectează, în mică măsură, vămile cu statele non-UE”, ne-au explicat oficiali din cadrul DGV.

În acest sens, Direcţia Generală a Vămilor a informat toate structurile vamale teritoriale cu privire la folosirea procedurii alternative utilizată în astfel de situaţii, astfel încât să se asigure desfăşurarea în bune condiţii a procesului de vămuire.

„Măsura va încetini, puțin, procesul de emitere a documentelor care, prin sistemul informatic, erau transmise de la comisionarul vamal direct la vameș. Odată cu oprirea sistemului, comisionarul emite hârtia pe care operatorul economic trebuioe să o ia, să o prezinte în vamă iar vameșul verifică în calculator dacă datele trecute în document corespund realității”, au precizat, pentru EVZ, oficiali ai DGV.