Nu mai este vorba despre revendicări politice, nu mai este vorba despre cruciaţii care ocupă pământurile sfinte ale Islamului şi trebuie pedepsiţi de adevăraţii soldaţi ai Islamului, ci este vorba despre un atentat general asupra omenirii, asupra mulţimii de cetăţeni adunaţi în acelaşi spaţiu, scopul fiind acela de a face cât mai multe victime şi de a îngenunchea un stat, de a submina puterea de stat, de a crea dezordinea, pentru ca ulterior să pescuieşti în ape tulburi şi să preiei controlul pe bucăţi ale teritoriului său.

Atentatul a rămas nerevendicat la ora la care vorbim dar cei 41 de morţi şi peste 259 de răniţi par să nu fie niciunul creştin, măcar, nici unul turist. Turcia este subiectul atacurilor constante din partea PKK şi Daesh autointitulat Stat Islamic, şi mai există alte grupări anarhiste de stânga DKPC, izolate în Grecia, care mai produc atacuri. De această dată este vorba despre un atac cu scopul doar de a ucide.

Atentatul a fost unul atipic. Cei trei atentatori sinucigaşi, cu arme automate şi centuri explozibile, au luat cu asalt poarta de intrare în aeroportul Ataturk pentru că acolo era multă lume. Identificaţi cu obiecte metalice, atentatorii au deschis focul asupra forţelor de securitate şi asupra turiştilor, a călătorilor din terminal, aruncându- se ulterior în aer. Un atentat atroce, inexplicabil şi condamnabil.

Deci structurile de securitate şi-au făcut datoria. Zona internaţională nu a fost atinsă, pentru a ajunge acolo mai trebuie trecut un filtru, şi doar cooperarea din interior cu cineva din securitatea aeroportului ar permite intrarea în acele zone de securitate. Nu a fost cazul, nici cu produse explozibile nemetalice, nici cu coruperea cuiva din paza aeroportului. Ci a fost vorba de un atac similar celor de pe străzile Parisului, fiind atacată doar zona unde se afla mulţimea pentru a ucide, cât mai mult, fără discriminare şi fără ţintă reală, decât aceea de a sădi teroarea şi a submina statul turc.

Acum e de văzut cum ar putea fi prevenit un asemenea atac. Foarte greu. Dacă s-ar introduce un filtru prealabil, cumva la distanţă de clădirea aeropotului, coada şi controlul s-ar face acolo, acolo s-ar strânge oamenii şi deci acolo ar fi ţinta atacului. Acolo, la stadion, la un concert, într- un muzeu. Unde este atractivitate, acolo e mulţime şi acolo se definesc ţintele slabe. Nu există modalitate de prevenire şi combatere decât infiltrarea zonelor de recrutare teroristă, a organizaţiilor teroriste, schimbul de informaţii la nivel global, controlul armelor, cu atât mai mult al armelor automate, de asalt, controlul explozibililor şi a precursorilor substanţelor explozibile, ce pot fi utilizate la dispozitive improvizate. Plus acordarea pentru serviciile de securitate a prerogativelor necesare combaterii acestui flagel, cu riscul de a limita drepturile individuale, pe o perioadă dată, până la stabilizarea situaţiei.

Nu cred că astăzi vreun stat european poate insista asupra suspendării legii antiteroriste şi a prevederilor limitative de acolo pentru a bloca libera circulaţie pentru cetăţenii turci şi controlul refugiaţilor, respectiv intrarea în vigoare a acordurilor UE-Turcia. Poate să ceară Ankarei introducerea unui caracter limitativ în timp şi excepţional acestei legi, poate furniza expertiză şi cooperare, dar e o impunitate să ceri astăzi renunţarea la instrumentele ce pot duce la prevenirea grozăviilor precum cea de la aeroportul Ataturk. Şi aici ar trebui să i se ofere puţin spaţiu de manevră şi capacitate de reacţie preşedintelui Erdogan pentru a combate flagelul terorist pe teritoriul turc.

În rest, cooperarea internaţională este singurul instrument real de acţiune. E de salutat acţiunea guvernului turc de închidere a diferendumului cu Israelul pe tema atacului la nava Mavi Marmara şi uciderea unui număr de 10 activişti turci ce forţau blocada Fâ;iei Gaza. Israelul este un alt stat puternic şi cu capacitate de a acţiune antiteroristă, cu mare pricepere şi eperienţă în materie. Cooperarea între cele două state ajută la combaterea terorismului în Orientul Mijlociu, aşa cum şi statele europene şi euroatlantice o pot face spre beneficiul tuturor cetăţenilor lor.