Omul a fost prezentat de mass-media germană cu numele de  „Franco A.”, în vârstă de 32 de ani, din cauza legilor stricte din Germania, privind confidențialitatea datelor personale.

Locotenentul a trăit în Franța, unde a servit în Brigada franco-germană, o forță militară de elită care combină unități ale armatei franceze și germane și este menită să simbolizeze apropierea dintre cele două state în perioada postbelică.

Dubla identitate

În 2016, acesta s-a apropiat de autoritățile germane, prefăcându-se că este un creștin francofon din Siria. Și-a vopsit barba în negru și și-a închis tenul cu ajutorul machiajului. Folosindu-se de numele „David Benjamin”, acesta i-a convins pe oficialii germani de imigrație să îi ofere acte de identitate temporare și azil în Germania. În acest scop, a primit o indemnizație lunară de la statul german. 

În 2017, a fost arestat la Viena, în timp ce încerca să recupereze un pistol încărcat pe care îl ascunsese într-o baie publică. Când i-a fost percheziționată camera din cazarma brigăzii în care activa, poliția a descoperit diferite obiecte din epoca nazistă. Căutările făcute ulterior la domiciliul părinților săi din Germania au scos la iveală depozite de muniție și explozivi.

Procurorii germani acuză că Franco.A. aparținea unei rețele secrete de supraviețuitori germani, ai căror membri intenționau să folosească forța armată, care ar fi marcat începutul unui război civil în Germania. În plus, acesta a fost acuzat că a furat muniție din cazarmă și că a ținut o listă a posibilelor victime privind un asasinat. Pe acea listă, ar fi apărut numele ministrul de externe german, Heiko Maas și a Claudiei Roth, vicepreședinte al parlamentului Germaniei.

Descoperirea adevărului

În momentul în care amprentele lui Franco A. și a lui David Benjamin s-au dovedit a fi ale aceleiași persoane, autoritățile germane au fost alertate. Potrivit procurorilor, Franco A. planificase să ucidă cel puțin o personalitate politică germană, urmând să lase arma cu amprentele sale la locul crimei. Astfel, amprentele potrivindu-se cu cele ale falsei identități siriene, ar fi stârnit un sentiment anti-arab în rândul populației germane. 

În timpul audierilor, Franco A. a negat faptul că ar fi neo-nazist și a susținut că motivul pentru care s-a prezentat ca refugiat sirian este pentru că a vrut să arate defectele azilului din Germania. Dacă va fi condamnat, se va confrunta cu o pedeapsă de 10 ani de închisoare.