Evenimentul Zilei > International > Agresorul lui Macron a explicat de ce l-a atacat pe președinte. „Reprezintă tot ce este putred în Franța”. Ce pedeapsă a primit
Agresorul lui Macron a explicat de ce l-a atacat pe președinte. „Reprezintă tot ce este putred în Franța”. Ce pedeapsă a primit

Agresorul lui Macron a explicat de ce l-a atacat pe președinte. „Reprezintă tot ce este putred în Franța”. Ce pedeapsă a primit

Atacatorul președintelui Emmanuel Macron a făcut noi declarații, în contextul audierii sale de către magistrații din Franța. Bărbatul a primit o pedeapsă de 18 luni de închisoare, dintre care 14 cu suspendare.

Damien Tarel, un bărbat șomer în vârstă de 28 de ani, a fost audiat de magistrați, după ce l-a pălmuit pe președintele Emmanuel Macron, în timpul unei vizite în regiunea Drome, din sud-estul țării. Acesta a declarat autorităților că motivul pentru care a reacționat împotriva liderului de stat este faptul că Macron este responsabil pentru „tot ce este putred în legătură cu Franța”.

Ce pedeapsă a primit atacatorul

Potrivit declarațiilor oferite în fața magistraților din Valence, atacatorul nu ar fi vrut să se rezume la o palmă. Inițial, bărbatul dorea să îl atace pe președinte cu un ou sau să îi arunce în față o tartă. „Cred că Macron reprezintă foarte bine decăderea țării noastre. Dacă l-aș fi provocat pe Macron la un duel la răsărit, mă îndoiesc că ar fi răspuns”, a spus bărbatul magistraților.

El a mai transmis că are opinii „ultra de dreapta” și că a fost foarte apropiat de mișcarea anti-guvernamentală „vestele galbene”, proteste ale căreia au tulburat guvernarea lui Macron. Magistrații susțin, însă, că bărbatul nu este militant și nici membru al vreunei organizații de acest fel.

Damien Tarel a fost acuzat de ultraj, iar justiţia franceză l-a condamnat la 18 luni de închisoare, dintre care 14 cu suspendare. Parchetul din Valence (sud-est) ceruse o pedeapsă de 18 luni de detenţie împotriva lui Damien Tarel, pentru „violenţe voluntare contra unei persoane depozitare a autorităţii publice”. Această palmă, „complet inadmisibilă”, este un „act de violenţă deliberată”, a arătat reprezentantul Ministerului Public în instanţă, conform Agerpres.

Mein Kampf, promovat printre francezi

Bărbatul a fost arestat împreună cu un alt cetățean din Saint-Vallier, orașul natal al atacatorului.

Oamenii legii au percheziționat arme, o copie a manifestului Mein Kampf și un steag roșu cu secera și ciocanul din locuința din care a fost arestat al doilea bărbat. El urmează să fie pus sub acuzare săptămâna viitoare, conform sursei citate. Procurorul Alex Perrin a ținut să sublinieze că armele erau deținute ilegal, nu legal, așa cum susținuse presa locală.

Prima reacție a lui Emmanuel Macron după ce a fost pălmuit

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost agresat de un individ, marţi, în cursul unei deplasări, iar agenţii serviciilor de securitate au anunţat reţinerea a doi suspecţi după incident.

Totul este bine. Trebuie să relativizăm acest incident care este, cred, un fapt izolat. Nu trebuie ca acest lucru să eclipseze restul subiectelor atât de importante care afectează vieţile multor oameni”, a declarat Emmanuel Macron pentru publicaţia Le Dauphiné Libéré.

„În Republică, există libertatea de expresie, există posibilitatea de a fi controverse, libertatea de vot şi pluralismul democratic, astfel încât se poate stabili cui îi acordăm mandatul şi cine votează legile pentru noi. Reversul este că nu pot exista acte de violență, de ură, nici în discurs, nici în fapte. Altfel, este ameninţată însăşi democraţia”, a subliniat Emmanuel Macron.