Evenimentul Zilei > Actualitate > Cine este bărbatul care l-a pălmuit pe Emmanuel Macron şi ce preocupări ciudate are
Cine este bărbatul care l-a pălmuit pe Emmanuel Macron şi ce preocupări ciudate are

Cine este bărbatul care l-a pălmuit pe Emmanuel Macron şi ce preocupări ciudate are

Incidentul, care a făcut înconjurul lumii, a avut loc în timp ce Macron se afla într-o vizită în regiunea Drome din sud-estul Franței unde s-a întâlnit cu oamenii pentru a vorbi despre cum viața revine la normal după epidemia Covid-19.

Bărbatul care l-a pălmuit marţi pe Emmanuel Macron este pasionat de istorie medievală şi urmărește extrema dreaptă regalistă. El s-a descris ca fiind apolitic şi deloc violent. Damien T., 28 de ani, arestat în Tain-L’Hermitage, locuieşte în Saint-Vallier, la nord de Valence (departamentul Drôme, în sud-estul Franţei).

Aici el a fondat două asociaţii, de arte marţiale istorice europene – practică de luptă căzută în uitare şi care numără 1.500 de practicanţi în Franţa – şi de jocuri de platou cu figurine, împreună cu prietenul său Arthur C., 28 de ani, arestat la rândul său după ce a filmat agresiunea împotriva preşedintelui Macron.

Prietenii săi sunt şocaţi de gest: Nu este o persoană violentă

Potrivit AFP, Loic Dauriac, 36 de ani, este un amic al celor doi – cel de-al doilea este naşul fiicei sale. De altfel, el se afla alături de ei înainte de vizita lui Macron: toţi trei au fost filmaţi de o echipă a emisiunii Quotidien. Plecat înainte de incident, acesta susţine că a fost extrem de uimit de gestul lui Damien T.: el nu este o persoană violentă. De altfel, două comerciante care se învecinează cu asociaţia de jocuri o confirmă, vorbind despre un individ fără antecedente.

Asta nu-i stă deloc în fire, adaugă doi foşti colegi de colegiu şi liceu

Din ce se ştie, el nu a exprimat niciodată vreo opinie politică, au susţinut aceştia. La fel şi Arthur C., potrivit unui locuitor care face parte alături de el dintr-un consiliu de cartier: Sincer, a căzut cerul pe mine, nu înţeleg, acest băiat a fost probabil atras (de cineva în această acţiune), a spus bărbatul. Sunt împreună cu el la reuniuni, unde nu vorbim despre politică, nici despre religie: suntem acolo pentru oraş, pentru a-i ajuta pe oameni, iar el a fost mereu corect cu noi, a avut poziţii de foarte mult bun simţ, a adăugat acesta.

Pe YouTube, Damien T. este cu toate acestea abonat la mai multe canale ale extremei drepte, precum cel al lui Henry de Lesquen, condamnat în 2018 pentru provocare la ură şi contestare a crimei împotriva umanităţii, sau regaliste, precum Cercul Richelieu.

Pagina sa de Facebook arată că lui îi place pagina grupului Acţiunea Franceză Lyon, alături de alte pagini ale aceleiaşi mişcări. Întrebat despre aceste accesări online, Loic Dauric susţine că nu este surprins de aceasta, pentru că amicul său este curios din fire. Însă el nu are acele idei, el este împotriva regaliştilor, pentru el, aceştia au nişte idei tâmpite, explică Dauric.

Atunci, de ce Damien T. a lansat strigătul lor de război, Montjoie Saint-Denis, în momentul când l-a lovit pe Macron?

În opinia lui Dauriac, nu trebuie văzut în aceasta o referinţă regalistă, ci mai degrabă o aluzie la filmul Vizitatorii: în calitate de medievalist, el ar fi putut la fel de bine să strige o replică din seria televizată Kaamelott. Potrivit lui, Damien T. trăieşte din mici comenzi după ce a făcut, fără a le finaliza, studii de tanatopraxie (tehnică de îmbălsămare a decedaţilor). Cele două asociaţii ale lui sunt menite să susţină comuna şi istoria ei, destul de bogată, cu Diane de Poitiers (care a fost contesă de Saint-Vallier), să apere imaginea frumoasă a Franţei, relatează Agerpres.