Evenimentul Zilei > International > Atac asupra presei! Patronul unui important ziar a avut telefonul interceptat
Atac asupra presei! Patronul unui important ziar a avut telefonul interceptat

Atac asupra presei! Patronul unui important ziar a avut telefonul interceptat

Informații importante și sensibile din telefonul mobil al unui patron de presă au ajuns pe mâinile serviciilor din Arabia Saudită. Este vorba despre miliardarul Jeff Bezos, patronu ziarului The Washington Post și Amazon, iar telefonul său a fost piratat cu 5 luni înainte de uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Cel care i-a spart sistemele de protectie ale telefonului este prințul saudit Mohammed bin Salman, care i-a trimis lui Bezos un mesaj video pe Whatsapp. Fișierul conținea un malware care a oferit accesul oamenilor din serviciul arab la informațiile delicate pe care le deținea miliardarul.

„Cei doi au avut un schimb de mesaje pe WhatsApp, după care, în 1 mai 2018, a fost trimis acest fișier nesolicitat”, potrivit unor surselor citate de The Guardian.

Investigația a arătat că o cantitate mare de date a fost extrasă de pe telefonul lui Bezos, însă nu s-a preziat natura acestora sau cum au fost ele folosite.

9 luni mai târziu, mesajele intime a lui Bezos erau în presă

Dezvăluirea are lăgătură cu circumstanțele în care tabloidul american The National Enquirer a publicat detalii intime despre viața privată a lui Bezos – inclusiv SMS-uri – nouă luni mai târziu. Acesta a fost și motivul pentru care telefonul lui Bezos a fost supus unei investigații digitale.

De asemenea, dezvăluirea ar putea pune noi întrebări cu privire la ce făceau prințul MBS și apropiații săi în lunile anterioare uciderii jurnalistului Washington Post Jamal Khashoggi.

Jurnalistul, un cunoscut critic al guvernului saudit, a fost ucis în octombrie 2018, la scurt timp după ce a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, pentru reînnoirea vizei. El ar fi fost ucis de către o echipă de agenți saudiți despre care se spun că erau oamenii prințului.