Evenimentul Zilei > Social > Omenirea, în pericol? Un asteroid de mari dimensiuni se apropie amenințător de Pământ
Omenirea, în pericol? Un asteroid de mari dimensiuni se apropie amenințător de Pământ

Omenirea, în pericol? Un asteroid de mari dimensiuni se apropie amenințător de Pământ

Duminică, pe data de 21 martie, asteroidul 2001 FO32 va trece pe lângă Pământ, anunță oamenii de știință de la NASA.

Pe 21 martie, asteroidul 2001 FO32 va trece pe lângă Pământ. Oamenii de știință susțin că acesta este cel mai mare asteroid ce va trece pe lângă pe planeta noastră în anul 2021. Astfel, astronomii vor avea o oportunitate rară de a arunca o privire către această relicvă din perioada formării Sistemului Solar, conform NASA.

Asteroidul se va apropia până la aproximativ 2 milioane de kilometri de Pământ şi va reprezenta o valoroasă oportunitate ştiinţifică pentru astronomi.

Asteroidul va trece la de peste 5 ori distanţa dintre Pământ şi Lună, neexistând pericol de coliziune cu Terra, cel puţin pentru secolele ce vor urma.

„Cunoaştem foarte bine traseul orbital din jurul Soarelui al lui 2001 FO32, pentru ca a fost descoperit acum 20 de ani şi a fost urmărit de atunci. Nu există niciun risc ca asteroidul să se apropie mai mult de 1,25 milioane de mile de Pământ (2 mil. km. n.r.)”, a declarat Paul Chodas, director al Center for Near Earth Object Studies (CNEOS), din cadrul Jet Propulsion Laboratory (California de Sud).

Cu toate acestea, în termeni astronomici, distanţa este una mică. Prin urmare, 2001 FO31 a fost catalogat drept ”asteroid potenţial periculos”. CNEOS calculează orbite foarte precise pentru obiectele aflate în apropierea Pământului (NEOs), pentru a ajuta Oficiul de Coordonare al Apărării Planetare al NASA, bazându-se pe telescoape şi radare pentru a reuşi să caracterizeze cu acurateţe orbita fiecărui NEO, cu scopul de a calcula eventualele riscuri pe termen lung.

Asteroidul 2001 FO32 va trece pe lângă Pământ

În timpul călătoriei sale, 2001 FO32 va ocoli Pământul cu o viteză de aproximativ 124.000 km/h – mult mai rapid decât majoritatea asteroizilor care trec pe lângă Pământ. Motivul vitezei neobişnuite a asteroidului este orbita sa în jurul Soarelui, care este foarte înclinată şi alungită, formând un unghi de 39 de grade faţă de planul orbital al Pământului. Pe această orbită asteroidul ajunge mai aproape de Soare decât de Mercur (la periheliu) şi respectiv de două ori mai departe de Soare decât Marte (la afeliu). Asteroidul completează o orbită odată la 810 zile.

După vizita sa scurtă din acest an, asteroidul se va apropia din nou de Terra în anul 2052, când va trece la aproximativ şapte distanţe lunare (2,8 milioane km).

Asteroidul 2001 FO32 a fost descoperit în martie 2001 prin programul Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR) din Socoroo, New Mexico. După măsurători optice, mărimea acestuia a fost aproximată la 1 km. În urma unor cercetări mai recente, efectuate de NEOWISE, 2001 FO32 pare a avea mai puţin de 1 km în diametru – undeva între 440 şi 680 metri.

Evenimentul din 21 martie le va oferi astronomilor o oportunitate de a înţelege mai precis mărimea, factorul albedo al asteroidului (cât de strălucitoare este suprafaţa acestuia), dar şi informaţii în legătură cu compoziţia acestuia.

Acestea date vor fi obţinute cu ajutorul Infrared Telescope Facility (IRTF) al NASA, un telescop de 3.2 metri aflat în vârful Mauna Kea din Hawaii. SpeX, un spectrograf în infraroşu, va observa asteroidul în zilele în care acesta va trece prin proximitatea Terrei. „Încercăm să facem geologie cu un telescop”, a declarat Vishnu Reddy, profesor în cadrul Laboratorului Lunar şi Planetar din Tucson, afiliat cu Universitatea din Arizona.