Evenimentul Zilei > Actualitate > Asta le mai lipsea celor de la AstraZeneca. Descoperire senzaţională, scandal imens
Asta le mai lipsea celor de la AstraZeneca. Descoperire senzaţională, scandal imens

Asta le mai lipsea celor de la AstraZeneca. Descoperire senzaţională, scandal imens

Autoritățile italiene au descoperit recent 29 de milioane de doze cu vaccin AstraZeneca într-un depozit de lângă Roma şi conform primelor informaţii, acestea erau rezervate pentru transportul în Marea Britanie.

Asta le mai lipsea celor de la AstraZeneca! Descoperire senzaţională, scandal imens. Cotidanul La Stampa anunţă că dozele provin de la fabrica Halix din Olanda. Conform sursei citate, acest punct de lucru nu are încă autorizație de producție pentru UE.

Despre cele 29 de milioane de doze cu vaccin AstraZeneca, jurnaliştii italieni au precizat că urmau să ajungă în Marea Britanie. La Stampa a citat surse din cadrul Uniunii Europene, semn că la Bruxelles tocmai a izbucnit un scandal imens în legătură cu această descoperire.

În cele din urmă, exportul dozelor AstraZeneca descoperite lângă Roma a fost stopat de oficialii de la Bruxelles. Presa italiană a avansat ideea conform căreia pentru această cantitate se luptă UE şi Londra.

Pentru oficialii de la Bruxelles, „o astfel de cantitate este mai mult decât dublă faţă de dozele primite până în prezent din partea companiei anglo-suedeze” (n.r. – 16,6 milioane de doze).

Asta le mai lipsea celor de la AstraZeneca

astrazeneca

De cealaltă parte, pentru britanici, cantitatea de vaccinuri din depozitul de lângă Roma „este obligatorie pentru a garanta a doua doză de vaccin pentru circa 15 milioane de cetăţeni”.

AstraZeneca nu a alertat UE cu privire la aceste doze ținute într-un depozit din orașul Agnani, la 40 km de Roma. Fabrica Halix nu a obţinut autorizaţia Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), astfel că dozele AstraZeneca nu pot fi predate ţărilor UE. Măsura nu se aplică Marii Britanii care a importat vaccinuri produse în fabrica olandeză şi în ultimele luni din 2020.

Aşa au apărut suspiciunile care au generat alerta în rândul oficialilor de la Bruxelles şi ulterior în rândul autorităţilor italiene. După inspectarea fabricii din Catalent di Anagni, folosită de AstraZeneca pentru umplerea şi pregătirea fiecărei doze, s-a făcut marea descoperire.

Anunţul despre cele 29 milioande de doze vine în contextul în care AstraZeneca a fost aspru criticată de UE pentru că nu livrează cantitățile de vaccin contractate. Coincidenţă sau nu, dar cel mai recent contract prevede livrarea în primul trimestru a 30 de milioane de doze.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.