Valerian Zobolotnîi, cel care a organizat asasinarea lui Plahotniuc, va sta 20 de ani după gratii, iar alți cinci – au primit între trei şi 11 ani. Magistraţii de la Judecătoria Chişinău au pronunţat sentinţa abia la miezul nopţii, după aproape şase ore de deliberări.

Procurorii spun că inculpaţii şi-au meritat pedeapsa. „Probele administrate de organul de urmăririi penale sunt de ajuns pentru a fi condamnate aceste persoane la o pedeapsă conform legii, respectiv urmează să ne decidem referitor la contestare”, a spus procurorul PCCOCS, Tatiana Vidraşco, citată de Publika.

Avocații acestora, însă, susţin că au destule motive pentru a contesta decizia instanţei. „Temei pentru a depune un apel în instanța de apel considerăm că sunt suficiente. Ceea ce ține de temeinicirea condamnării, adica pe al doilea articol, eu cred că aici evident că s-o exagerat și s-o ignorat prevederile legale din legislația națională”, a declarat avocatul inculpaţilor potrivit Radio Chişinău,.

Amintim că procurorii au solicitat o pedeapsă mai dură pentru cei şase: între 11 şi 24 de ani.

Potrivit Newsmaker, toți cei șase inculpați nu şi-au recunoscut vina, iar unii au declarat că totul a fost o înscenare.

Un alt inculpat în acelaşi dosar – Iurie Parhomenco – a fost condamnat anterior la cinci ani și patru luni de închisoare. El şi-a aflat mai devreme sentința, pentru ca și-a recunoscut vina integral.

În total, şapte indivizi, învinuiţi de tentativă de omor asupra liderului PDM, au ajuns pe banca acuzaţilor, la sfârşitul lunii octombrie. Ancheta a stabilit că indivizii au acţionat la comanda hoţului în lege Grigore Caramalac, zis Bulgaru, învinuit în acelaşi dosar şi dat în căutare internaţională. Acesta însă neagă acuzaţiile susţinând că tot procesul este o clovnerie, iar cei condamnaţi suferă din cauza prieteniei cu el.

Anunțul despre dejucarea tentativei de asasinare a „celui mai mare oligarh din Moldova” a fost făcut de ministrul de Interne din Ucraina, Arsen Avakov, și șeful poliției ucrainene, Serghei Kneazev, într-o conferinţă de presă desfăţurată la Kiev pe 7 aprilie 2017. Avakov, însă, a vorbit despre omorul la comandă al unui oarecare Serghei Prihodiko, „fost vicepremier al R. Moldova”. Ulterior, pe site-ul ministerului figura deja numele lui Plahotniuc. Autoritățile de la Chișinău nu au confirmat decât a doua zi, 8 aprilie, numele lui Plahotniuc, drept țintă a atentatului. Oamenii legii au făcut publice imagini video din timpul reținerii, efectuării perchezițiilor, dar și secvențe filmate cu camera ascunsă. Într-un episod apar trei bărbați care vorbesc, în curtea unui bloc, despre cum ar urma să aibă loc operațiunea. Ei pronunță numele țintei. Unul le descrie celorlalți doi cum arată zona în care este amplasată clădirea Global Business Center (GBC), unde-și are biroul Plahotniuc, ținta atacului, desenând, cu degetul, pe nisip, schema amplasării clădirii. Persoana care ar fi interceptat discuția cu mijloace speciale de investigație se află aproape de cei trei, iar calitatea imaginii și a sunetului este una foarte bună.