Asasinatul de acum 90 de ani - debutul terorii staliniste
- Florian Olteanu
- 8 decembrie 2024, 18:07
Asasinatul de acum 90 de ani - debutul terorii staliniste. Serghei Mironovici Kirov era un „lup tânăr” bolșevic, călit în focul mai multor revoluții. Cea a proletariatului avea să îi aducă sfârșitul la 17 ani de la triumful său.
Suntem la 1 decembrie 1934 în fața clădirii Smolnîi din Leningrad (actualul Sankt Petersburg). Demnitarul sovietic de marcă Serghei Mironovici Kirov se afla la muncă. Nu avea de unde să știe că era ultima zi din viața lui zbuciumată.
Asasinatul din 1 decembrie 1934 - cine era ținta?
Serghei Mironovici Kostrikov se născuse în Rusia, la Uzhum, undeva spre estul părții europene a Rusiei Țariste, nu departe de orașe precum Perm sau Kazan. Atunci se numea Gubernia Vyatka. Azi se numește Districtul Kirov. Asta pentru că acolo se născuse personajul central al poveștii legate de asasinatul la care ne referim. Nașterea avusese loc la 27 martie 1886.
Orfan din fragedă pruncie, micul Serghei ajunge trimis de bunici la un orfelinat. Tatăl fusese alcoolic. Fuseseră frați mulți iar tatăl murise primul. Murise și mama lui, alături de doi frați mai mari. La orfelinat, surorile și bunica lui îl puteau vizita. Serghei a fost selectat de câțiva notabili care făceau donații la orfelinat iar Serghei a studiat la o școală industrială din Kazan.
A participat la Revoluția din 1905, pentru că în școală a devenit marxist convins. Până la 1917, a stat mai mult prin închisori și domicilii forțate. Era mereu depistat ca tipărind materiale de propagandă comunistă. Anu 1917 îl găsește deportat în Caucaz. În Caucaz află de poveștile regelui persan Cyrus și își ia numele Kirov (Kyro era numele rusesc al lui Cyrus). Evident, aici îl va cunoaște pe Stalin. Stalin a contribuit la ridicarea dar și la eliminarea sa. A intrat de partea bolșevicilor în Revoluția din Octombrie, contribuind la succesul acesteia și al Războiului Civil După victoria bolșevicilor (în contrarevoluție și războiul civil ce i-a urmat), a devenit lider al partidului comunist din Azerbadjan în intervalul 1920-1926. Ajunge în celebrul Comitet Central al Paridului comuniștilor sovietici la Plenara din 1934. Este mult mai popular decât Stalin care începe să se teamă de el. Kirov avusese doar trei voturi contra. Stalin ar fi avut peste 200! Iar Stalin, fostul haiduc Koba din Gruzia era un suspicios fără pereche!
Asasinatul din 1 decembrie 1934 - executant și autor moral
Asasinatul din 1 decembrie 1934 se derulează din ordinul lui Stalin. Acesta dorea să scape de adepții lui Troțki, pe care deja îl exilase mai întâi la Alma Ata. De acolo, acesta plecase în Europa și de acolo în Mexic. Stalin îl va lichida și pe el. dar deocamdată avea de lucru cu tovarășii săi. Pe unii, care erau mai buni decât el, Stalin prefera să îi asasineze. Pe alții, să-i cheme în procese politice. Ori, Kirov greșise când preferase să lucreze la Leningrad, sub ordinele lui Stalin în loc să stea lângă Stalin la Moscova.
Leonid Nikolaev - executantul (Wikipedia)
Asasinatul se derulează cu precizie de metronom. Leonid Nikolaev (1904-1934) ajunge la clădirea Smolîi. Este trimis acolo de Ivan Zaporojeț (1895-1937), un ucrainian sovietic din Berdiansk, pe atunci șeful-adjunct al Directoratului Politic Unit de Stat (OGPU). Nikolaev avea la el un pistol. A cerut să fie primit la Kirov. Gărzile l-au percheziționat și au găsit arma. Nu avea acte și nici drept să o aibă. Putea ușor să ajungă cel puțin trei ani la închisoare. Un telefon scurt dat de gardă vine cu răspunsul: Nikolaev trebuia să primească arma și să se ducă la Kirov. Kirov a fost împușcat, iar Nikolaev a fost apoi arestat încercând să dispară din clădire.
Ivan Zaporojeț - mijlocitorul lui Nikolaev și anchetatorul morții lui Kirov
Simulacrul de anchetă
Oficial, s-a spus că Nikolaev, un scandalagiu l-a ucis pe Kirov din gelozie. Trăia cu impresia că soția sa, acvtivistă municipală, avea o aventură cu Kirov. Totuși, bătut la anchetă, fostul comunist dat afară din partid spunea că Zaporojeț știa de ce el a intrat atunci cu arma în clădirea Smolnîi din Lenigrad, A fost executat la 29 decembrie 1934. Zaporojeț va fi executat când începuse Marea Teroare, în 14 august 1937. Acuzațiile aduse de Stalin erau că nu găsise autorii reali din asasinatul contra lui Kirov. Stalin afirmase clar că fuseseră adepții lui Troțki. Evident, toți bolșevicii de frunte din apropierea exilatului Troțki vor cădea executați. Adică vorbim de Zinoviev, Kamenev, Buharin. Primii doi în 1936, Buharin în 1938. Troțkii va fi asasinat în Mexic în august 1940.
Stalin sărută cadavrul lui Kirov. A fost felul lui de a-și cere iertare
Oficial, Kirov a fost ucis de conspiratorii internaționaliști ai lui Troțki. În realitate, deși nu s-a descoperit vreodată vreun ordin scris, posteritatea i-a atribuit asasinatul din 1 decembrie 1934, lui Kirov. Stalin a solicitat ca trupul tovarășului ucis să fie depus pe catafalc în Sala Coloanelor din Clădirea Sindicatelor la Moscova. În acea noapte, singur cu cadavrul, Stalin l-ar fi sărutat pe frunte. Kirov va da numele unui district, unei fabrici de tractoare. Va avea o statuie colosală la Baku în Azerbadjan. Gubernia Vyatka se numește astăzi Districtul Kirov.
Și-a presimțit Kirov sfârșitul?
În ianuarie 1934, Kirov a participat la funeraliile celor trei membri Osoaviahim care au ajuns cu un dirijabil cu hidrogen în stratosferă dar care s-au prăbușit. Stalin, Kirov și Kliment Voroșilov au dus urnele celor ce ajunseseră pentru prima oară în stratosferă. Erau victimele drumului cuceririi spațiului cosmic. Imaginile de arhivă îl arată pe Kirov foarte abătut și marcat de momentul tragic al depunerii urnelor celor trei în nișele Zidului Kremlinului. Se gândea oare că în decembrie acel an, va avea aceeași soartă?