Evenimentul Zilei > International > 55 de ani de la moartea unui MARE PREȘEDINTE american. Clint Hill, agentul erou care a sărit să-l apere cu trupul său pe Kennedy, este bîntuit și acum, de oroarea trăită
55 de ani de la moartea unui MARE PREȘEDINTE american. Clint Hill, agentul erou care a sărit să-l apere cu trupul său pe Kennedy, este bîntuit și acum, de oroarea trăită

55 de ani de la moartea unui MARE PREȘEDINTE american. Clint Hill, agentul erou care a sărit să-l apere cu trupul său pe Kennedy, este bîntuit și acum, de oroarea trăită

"Sunt încă bântuit de imaginea CRANIULUI președintelui care aproape nu mai AVEA CREIER în cap. Am băut până am intrat în comă după asasinarea lui JFK" - spune la 55 de ani de la tragicul eveniment Clint Hill, agentul erou care a sărit să-l apere cu trupul său pe președinte.

 Asasinarea lui Kennedy rămâne și astăzi un subiect care naște numeroase controverse.

22 noiembrie 1963, ora locală 12:30, Dallas, Texax. În timp ce efectua un tur al orașului într-o mașină decapotabilă, împreună cu soția sa Jacqueline, al 35-lea președinte al SUA, JFK, este împușcat mortal de la etajul 6 al unei clădiri din apropiere.

La scurt timp după atentat, presupusul autor Lee Oswald a fost arestat.

 

După doar două zile, la 24 noiembrie 1963, lucrurile aveau să se complice și mai mult atunci când patronul de club Jack Ruby l-a împușcat mortal pe Oswald pe coridorul secției de Poliție în timpul transferului acestuia spre închisoarea statală.

 

Despre asasinarea lui Kennedy s-au scris mii de tomuri și s-au turnat sute, poate de filme. Nu de puține ori ele au trezit controverse alimentând astfel teoriile consiprației.

 

Desigur, cea mai ridicată întrebare a fost:

Lee Harvey Oswald l-a împușcat pe Kennedy?

 

De-a lungul timpului au fost înaintate și teorii cu privire la implicarea serviciilor secrete ruse (KGB) în cel mai celebru asasinat din timpul Războiului Rece.

 

Văduva lui J.F. Kennedy , Jackie, credea că Lyndon B. Johnson (viitorul președinte) şi un grup de miliardari din Texas au fost implicaţi în asasinarea președintelui. Aceasta a făcut o serie de înregistrări în care arăta că succesorul soţului ei s-a aflat în centrul complotului organizat pentru a-l asasina pe Kennedy.

 

Jackie Kennedy părea convinsă că Lyndon B. Johnson, pe atunci vicepreşedintele Statelor Unite, a orchestrat împreună cu câţiva oameni de afaceri texani atentatul din Dallas, iar Lee Harvey Oswald – despre care s-a afirmat mult timp că era un asasin care a acţionat pe cont propriu – a reprezentat o mică parte dintr-o conspiraţie mult mai complexă.

 

Nu în ultimul rând, s-a vehiculat teoria potrivit căreia în asasinat a fost implicată și CIA care a încercat să influențeze politica liderului de la Casa Albă.

 

Cert este că asasinarea unui reper al liberalismului american rămâne înconjurată în mister și după 55 de ani de la eveniment.