O femeie din Italia în vârstă de 60 de ani a umplut măsline în timpul unei proceduri de înlăturare a unei tumori. Acțiunile ei au permis chirurgilor să-și calibreze munca în timp ce operau pe lobul temporal stâng al pacientului, care controlează limbajul și mișcările complexe de pe partea dreaptă a corpului, informează BBC.

A umplut 90 de măsline într-un interval de o oră

Neurochirurgul de la spitalul Riuniti din Ancona a declarat că procedura de două ore și jumătate „a mers foarte bine”. Se spune că pacienta sa a umplut 90 de măsline într-un interval de o oră.

Operațiile pe creier cu pacientul conștient sunt folosite pentru a trata unele afecțiuni neurologice care afectează zone ale creierului responsabile de văz, locomoție sau vorbit, pacienților punându-li-se întrebări pentru a se asigura că aceștia nu vor avea sechele.

Întrucât lobul temporal stâng controlează vorbirea, memoria și mișcarea părții drepte a corpului, neurochirurgul Roberto Trignani a declarat agenției de știri Ansa că metoda „ne permite să monitorizăm pacientul în timp ce lucrăm asupra funcțiilor creierului său și să ne calibrăm acțiunea”.

Alte ciudăţenii de pe masa de operaţie

Dr. Trignani a efectuat în jur de 60 de operații cu pacienți conștienți, unui alt pacient din Ancona cerându-i-se să vizioneze desene animate. Însă pregătirea măslinelor Ascolane este mult mai complicată iar presa italiană a relatat că sala de operație a arătat ca o bucătărie în timpul procedurii.

O altă pacientă a cântat la vioara în timpul unei astfel de operații

În luna februarie, o pacientă operată la Spitalul King’s College din Londra a cerut echipei medicale să i se permită să cânte la vioară în timpul înlăturării unei tumori.

Dr. Trignani, care a făcut parte dintr-o echipă de 11 cadre medicale, a efectuat în ultimii 60 de operații care au implicat o intervenție chirurgicală trează la creier. Un alt pacient din Ancona a fost rugat să urmărească desene animate.

Pregătirea măslinelor este mult mai complicată, însă mass-media italiană descrie în relatările lor cum sala de operare s-a transformat dintr-o dată în bucătărie pe tot parcursul operaţiei.

Reţeta este specifică regiunii Marche din Italia centrală şi este delicioasă. Pentru preparare îţi trebuie măsline verzi care sunt înfășurate în felii de prosciutto condimentate apoi se tăvălesc prin făină, ou şi pesmet înainte de a fi prăjite.