Arme de un miliard de dolari pentru Israel

Arme de un miliard de dolari pentru Israel Congresul SUA / Sursa foto: Arhiva EvZ

Casa Albă a informat Congresul despre livrarea de arme către Israel în valoare de un miliard de dolari, scrie La Libre Belgique.

Arme pentru Israel

Executivul american a notificat marți Congresul că va livra Israelului arme în valoare de aproximativ un miliard de dolari, a aflat AFP din surse apropiate dosarului, la o săptămână după ce Joe Biden amenințase că va limita ajutorul militar american aliatului său legat de Rafah.

Congresul mai trebuie să aprobe livrarea de arme, a spus un oficial american, o sursă parlamentară indicând că suma totală este de aproximativ 1 miliard de dolari.

Potrivit „Wall Street Journal”, care a dezvăluit primul informația, această livrare include de 700 de milioane de dolari muniție pentru tancuri și de 500 de milioane pentru vehicule militare tactice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Biden a anunțat ce nu va trimite în Israel

Acest pachet de ajutor face parte din imensul plan de ajutor american pentru Ucraina, Israel și Taiwan, în valoare totală de 95 de miliarde de dolari, inclusiv 13 miliarde de dolari pentru Israel, votat de Congres la sfârșitul lunii aprilie.

Administrația Biden a cerut neîncetat, de luni de zile, parlamentarilor să aprobe aceste miliarde pentru aliații Washingtonului.

razboi israel

Război în Israel / Sursă foto: Dreamstime

Miercuri, 8 mai, Joe Biden a spus însă „că nu va livra” anumite arme Israelului, al cărui principal susținător militar sunt Statele Unite, în special „obuze de artilerie”, în cazul unei ofensive majore împotriva Rafah, un avertisment fără precedent din partea Washingtonului.

Netanyahu nu renunță la operațiunea antiteroristă din Rafah

„Dacă trebuie să rezistăm singuri, vom rezista singuri”, a răspuns dl Netanyahu a doua zi după amenințările americane, un purtător de cuvânt al armatei israeliene spunând că au „arme suficiente pentru a îndeplini misiunea (lor) la Rafah”.

De la începutul războiului dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, Statele Unite au făcut publice două vânzări în așa-numita procedură "de urgență" către aliatul său - procedură care permite o expediere directă, ocolind un proces de 30 de zile. în Congres.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)